«Χάρη» έδωσε ο Γιανουκόβιτς στον πιστό σύμμαχο της Τιμοσένκο

13:04 7/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως έχει στόχο να κατευνάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ο πρόεδρος δεν έκανε καμιά κίνηση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ίδιας της αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπέγραψε το διάταγμα για τη χορήγηση προεδρικής χάρης σε έξι καταδικασμένους, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γεόργι Φιλιπτσούκ».

Τέσσερις από τους έξι καταδικασμένους που πήραν χάρη, μεταξύ των οποίων ο Λουτσένκο,

πρόκειται να αποφυλακιστούν σήμερα, ανακοίνωσε η διεύθυνση των φυλακών. «Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση του Γιανουκόβιτς να δώσει χάρη στον Λουτσένκο απαντά στα επανειλημμένα αιτήματα δυτικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα σ’ αυτό των ειδικών απεσταλμένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουκρανία, του πρώην προέδρου της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι και του πρώην προέδρου τους Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Οι καταδίκες της Τιμοσένκο -η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας- και του Λουτσένκο, οι οποίες επικρίθηκαν ανοικτά από τη Δύση, βρίσκονται στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την οικογένεια και τους δικηγόρους του 48χρονου Λουτσένκο, η υγεία του επιδεινώθηκε σοβαρά στη φυλακή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα