Χημικά όπλα και πολεμικές συρράξεις

Η αποτελεσματικότητα των χημικών όπλων αποτελούσε έκτοτε έναν κρυφό άσσο στα χέρια όσων επεδίωκαν την απόλυτη κυριαρχία. Στην Γερμανία ο ναζιστικός μηχανισμός υπό τις εντολές του Χίτλερ επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να εξελίξει το χημικό οπλοστάσιο. Στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μέσα σε θαλάμους αερίων μαρτύρησαν Εβραίοι, Ρομά και ομοφυλόφιλοι.

Στη δεκαετία του ’60 οι Αμερικανοί πήραν τη σκυτάλη με το «Πορτοκαλί Στοιχείο», ένα φονικό αέριο, στις επιχειρήσεις τους κατά των Βιετκόνγκ. Στόχος τους να καταστρέψουν την παραγωγή, αλλά οι συνέπειες δεν περιορίζονταν εκεί. Προκαλούσαν

εκτεταμένα εγκαύματα και γενετικές ανωμαλίες στον πληθυσμό.

Ήταν η σειρά του Σαντάμ Χουσεΐν να δοκιμάσει τις ολέθριες επιπτώσεις των χημικών, το 1988. Η επίθεση στην Χαλάμπτζα, στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον του εξεγερμένου κουρδικού πληθυσμού καταγράφεται στην ιστορία σε μία από τις πλέον μαύρες σελίδες. Μέχρι και σήμερα ο αριθμός των θυμάτων είναι αδύνατον να προσδιοριστεί με ακρίβεια και υπολογίζονται μεταξύ 4.000 και 5.000, κυρίως γυναικόπαιδα.

Στο πέρασμα των ετών υπάρχουν και οι αυτόκλητοι μικροί θεοί, όπως ο Αούμ Σινρίκιου, επικεφαλής μία αίρεσης στο Τόκιο. Το 1995 αποφασίζει να εκδηλώσει επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας. 12 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, περισσότεροι από 5.000 τραυματίζονται. Μόλις έχει ηχήσει παγκόσμιο καμπανάκι, ότι όποιος θέλει μπορεί ανά πάσα στιγμή ν’ αποκτήσει χημικά.

Στον εμφύλιο της Συρίας, οι καταγγελίες είναι πάμπολλες στα τρία χρόνια, που διαρκεί. Οι αντάρτες έχουν υποστηρίξει αρκετές φορές πως τα κυβερνητικά στρατεύματα εξαπολύουν μη συμβατικές επιθέσεις εναντίον τους. Η δύση αποφάσισε να θέσει «κόκκινη» γραμμή στη Δαμασκό, απειλώντας μ’ επέμβαση κι όλα δείχνουν ότι αυτή η ώρα πλησιάζει.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα