«Χορεύοντας» με τους πιστωτές

Πρώτα ήρθε το σοκ της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ουσιαστικά αποτύπωνε την απαίτηση των πιστωτών για νέο «πακέτο» σκληρών μέτρων: Ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, λίγο πριν την επιστροφή στην χώρα μας των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ ότι αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων δεν θα είναι εύκολος. «Πακέτο» μέτρων 6,7 δισ. ευρώ έως το 2016, ζητούσαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Όμως

αμέσως μετά οι πολιτικοί προϊστάμενοι έσπευσαν να σβήσουν την «φωτιά». Κριστιν Λαγκάρντ, Όλι Ρεν και Μάριο Ντράγκι, με δηλώσεις τους ουσιαστικά τόνιζαν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα οριζόντια μέτρα, πως ήρθε η ώρα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι η Αθήνα θα πάρει κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί στο μέλλον.

Να είναι διάσταση των τεχνοκρατών με τους πολιτικούς προϊσταμένους; Ίσως. Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «χοντρό παιχνίδι» και ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον που εκτυλίσσεται στην «πλάτη» της Αθήνας.

Με τους Ευρωπαίους να θέλουν -όπως όλα δείχνουν- να αποφύγουν να παίξουν με την «φωτιά» ενδεχόμενων σοβαρών κοινωνικών αναταράξεων που θα πάνε πίσω το πρόγραμμα και θα τους αναγκάσουν να ασχοληθούν για πολύ περισσότερα χρόνια από ότι υπολόγιζαν με την Ελλάδα, το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκει ευκαιρία να «πιέσει» για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με την απειλή νέων μέτρων.

Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, εντούτοις το «κενό» των 6,7 δισ. ευρώ που εντόπισαν οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον ήταν αρκετό για να δημιουργήσει θέμα, που έσπευσαν να «σβήσουν» Όλι Ρεν και Μάριο Ντράγκι..

Και βεβαίως, πάντα με το ΔΝΤ να λέει πως τίθεται θέμα με την βιωσιμότητα του χρέους: Με άλλα λόγια … «χορεύοντας» με τις επιθυμίες των πιστωτών..

Keywords
Τυχαία Θέματα