Χωρίς Πολ Τόμσεν το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικας

07:38 2/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Φωτιά» έβαλε λίγες ώρες πριν την συνάντηση των τριών αντρών η κουβέντα για άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που «φούντωσε» εκ νέου.

Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα δουν τον Γιάννη Στουρνάρα που πήρε σαφή θέση απέναντι στα όσα ακούγονται από κέντρα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για το θέμα των απολύσεων.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι «δεν είναι καθόλου αυτό το θέμα μας κι επομένως δεν έχω καμία απάντηση να δώσω πάνω σε αυτό». Ερωτηθείς τι θα συμβεί

αν επιμείνει η τρόικα, σημείωσε: «Εμείς έχουμε επιτελέσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η διοικητική μεταρρύθμιση. Όλα αυτά που έχουμε αναλάβει τα τελειώνουμε ή βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης εντός του μηνός. Έχουμε εκπληρώσει αυτά που χρειάζεται η διοικητική μεταρρύθμιση κι όλα αυτά που έχουν προβλεφθεί, φυσικά με τη στενή συνεργασία κι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Task Force».

Στις αρχές τις εβδομάδας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός είχε τονίσει ότι υπάρχουν πιέσεις από την τρόικα για απολύσεις.

Όπως και να έχει στο «ραντεβού» του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι είναι:

- Το σχέδιο απομάκρυνσης 25.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο με το πρώτο κύμα εξόδου να περιλαμβάνει σχέδια για τουλάχιστον 12.500 άτομα μέχρι τον Ιούνιο. Σε δύο χρόνια από φέτος ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι μικρότερος κατά 150.000 άτομα.

- Οι υποσχέσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής που ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

- Η αξιολόγηση των βημάτων προόδου που έχουν γίνει στις διαδικασίες κωδικοποίησης της φορολογίας εισοδήματος και στη συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα όλων των διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων, ώστε να καθοριστούν όλες οι φορο-διαδικασίες και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες.

- Οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου το στοίχημα είναι η επίτευξη του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ για φέτος: Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στην πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ για να συγκεντρώσει αυτά τα ποσά.

- Θεωρητικά μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πλην όμως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης που έχουν ζητήσει ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα.

- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης τους με αυτές της αγοράς.

- Τα έσοδα και οι δαπάνες που πραγματοποίησε ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Ο Πολ Τόμσεν δεν θα παραβρεθεί σε αυτή την πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους απεσταλμένους των πιστωτών μας, καθώς βρίσκεται σε ταξίδι: Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πατήσει … Αθήνα την Τρίτη, έχοντας και αυτός τις δικές του σημειώσεις στην ατζέντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα