Χωρίς τη συμφωνία στον ΟΗΕ η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο.

Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις

ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στο Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».
Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Στη Συρία, η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα συνέλεξε δείγματα αίματος, ούρων και μαλλιών από τα θύματα της επίθεσης της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο Σύροι αντάρτες.

«Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων»

Σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» προειδοποίησε Ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι.

«Η Συρία θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», υποστήριξε ο Σύρος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση.

«Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί», συνέχισε.

Ο Ουάελ αλ Χάλκι επανέλαβε την θέση του συριακού καθεστώτος από τότε που κατηγορήθηκε για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα, ότι οι δυτικές χώρες ψεύδονται αποδίδοντας την επίθεση στις συριακές αρχές, το οποίο θα τους προσφέρει το πρόσχημα για ένα πλήγμα.

Τηλέφωνα SOS για τους Έλληνες της Συρίας

Εν τω μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη Συρία μπορούν, σε περίπτωση ανάγκης, να επικοινωνούν με τα ακόλουθα τηλέφωνα και e-mail:
Print This Post
α) Κρυπτογραφική Υπηρεσία: 0030 210 368 1730 , 0030 210 368 1212

β) Μονάδα διαχείρισης κρίσεων: Τηλ: 0030 210 368 1351, 0030 210 368 1444,
Κινητό: 6948 526418, e-mail: [email protected]

γ) Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό: (00961) 4521700, 4418772, 4524378,
4418774, e-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα