Χρειάζεται μια άλλη Ευρώπη, επισημαίνει Γάλλος οικονομολόγος

«Εξακολουθούμε να είμαστε διχασμένοι στις λεπτομέρειες και παραμένουμε ένας πολιτικός νάνος και ένα φορολογικό “σουρωτήρι”», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα. «Μας κυβερνούν μικρές χώρες που βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους και κοινοί θεσμοί που είναι απολύτως δυσλειτουργικοί», πρόσθεσε.

Ο Πικετί σημειώνει ότι ένα κοινό νόμισμα με 17 διαφορετικά δημόσια χρέη και 27 διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές δεν μπορεί να λειτουργήσει και εισηγείται ριζική αναθεώρηση της πολιτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.

Ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι ο πυρήνας του προβλήματος

είναι το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών – και τα παρακλάδια του σε υπουργικό επίπεδο (δίνει βραβείο ανευθυνότητας στο Eurogroup για τις αποφάσεις του για την Κύπρο)- και προτείνει ένα πραγματικό «δημοσιονομικό κοινοβούλιο» της ευρωζώνης. Όπως σημειώνει: «Τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των κοινοβουλίων θα μπορούσαν να συνεδριάζουν από κοινού για μια εβδομάδα κάθε μήνα ώστε να λαμβάνουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Κάθε χώρα θα εκπροσωπούνταν έτσι από 30 ή 40 άτομα, και όχι από ένα. Και οι συζητήσεις θα ήταν δημόσιες. Θα τελειώναμε με τις υποτιθέμενες ομοφωνίες των Συμβουλίων των αρχηγών κρατών, που μας ανακοινώνουν κάθε τόσο στις 3 ή 4 το πρωί ότι έσωσαν την Ευρώπη, για να καταλάβουμε την επομένη ότι δεν ξέρουν καν τι αποφάσισαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα