Δάνεια με το σταγονόμετρο οι τράπεζες

Με το σταγονόμετρο, διαθέτουν πλέον τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ουσιαστικά μόνο σε πολύ καλούς πελάτες. Δηλαδή, όσους έχουν ισχυρή οικονομική κατάσταση και είναι σε θέση να καλύψουν με μετρητά ένα σημαντικό μέρος της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Σήμερα για να πάρει κάποιος ένα στεγαστικό δάνειο θα πρέπει να καλύψει με μετρητά το 25% έως 50% της αξίας του ακινήτου. Έτσι για να αποκτήσει κάποιος ένα σπίτι αξίας για παράδειγμα 150.000 ευρώ θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει ποσό από 40.000 έως 75.000 ευρώ και το υπόλοιπο θα

το καλύψει η τράπεζα με δάνειο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ελάχιστοι μπορούν να ανταποκριθούν στο κριτήριο αυτό. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία όπου μετά από 5 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης οι πάντες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Πέραν της ικανότητας του δανειολήπτη να εισφέρει ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά πρέπει να αποδείξει είναι σε θέση να εξυπηρετεί το δάνειό του. Πέραν της κάλυψης του 25% του δανείου, θα πρέπει τα δηλωμένα μηνιαία εισοδήματά του να καλύπτουν τουλάχιστον το 30%-35% της μηνιαίας δόσης για την εξόφληση του δανείου. Έτσι όσοι διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα δεν θα είναι σε θέση να λάβουν δάνειο.

Πρόκειται για ολική ανατροπή των προ κρίσεως δεδομένων. Στη στεγαστική πίστη οι τράπεζες χορηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις το 100% της εμπορικής αξίας ή και ακόμα υψηλότερο ποσό, με δικαιολογία την κάλυψη επισκευαστικών δαπανών. Επιπλέον, οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια μέρος των οποίων ήταν «μαύρα»: το δάνειο κάλυπτε την εμπορική αξία του ακινήτου ενώ στο συμβόλαιο αναφερόταν η αντικειμενική αξία. Τέλος, η εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη αποτελούσε «ψιλά γράμματα», καθώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μικρό δηλωμένο εισόδημα δεν δυσκολευόταν να αποκτήσει δάνειο. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Υπό το πρίσμα αυτό το ερώτημα που ανακύπτει είναι το πώς θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει η αγορά ακινήτων; Πολλοί δύσκολα αναγνωρίζουν οι ειδικοί. Πέραν της έλλειψης ρευστότητας τα ακίνητα υποφέρουν και από τη νέα φορο – επιδρομή δημιουργώντας δυσβάσταχτο βάρος στους ιδιοκτήτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δρόμος της Αθήνας όπου να μην υπάρχει πωλητήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα