Δεν αναμένεται συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση στο Εκοφίν

Τα ανοικτά ζητήματα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι ελπίδες να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία είναι μηδαμινές, επειδή στη Γερμανία -που έχει και τις περισσότερες ενστάσεις- δεν έχει σχηματιστεί ακόμη η νέα κυβέρνηση.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην τραπεζική ενοποίηση έχουν ήδη συμφωνήσει στη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών,

υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που αφορά στη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών. Οι διαφωνίες δεν είναι επί της αρχής, αλλά επί του τρόπου λειτουργίας, όπου η γερμανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση της Κομισιόν να αποφασίζεται σε κεντρικό κοινοτικό επίπεδο το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης. Σήμερα η απόφαση λαμβάνεται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους και η Γερμανία υποστηρίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί περίπου το ίδιο καθεστώς.

Πιεστικό χρονοδιάγραμμα

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο καθυστερούν τις αποφάσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση

Γερμανικές επιφυλάξεις καταγράφονται και επί της πρότασης της Κομισιόν για σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τραπεζών, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πάντως ο χρόνος για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πιέζει, δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ζητήσει να ληφθεί πολιτική απόφαση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να προλάβει η σημερινή Ευρωβουλή να εγκρίνει την τραπεζική ενοποίηση πριν από τη διάλυση της για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί θα συζητήσουν και για τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα γίνουν το 2014, όπου αναμένεται να δεσμευθούν ότι θα στηρίξουν με τις τράπεζες τους, εάν αποδειχθεί από τη διαδικασία ότι χρειάζονται ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Πηγή Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα