ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΑΡΑΧΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Ημέρες 2005 φέρνουν στη μνήμη,  επεισόδια που συμβαίνουν στα υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας. Εχθές, τη νύχτα, περίπου 100 νεαροί Γάλλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών, πυρπολώντας αυτοκίνητα, ένα κτίριο και ένα νηπιαγωγείο στην Αμιένη.

Στην πόλη που βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, στάλθηκαν ενισχύσεις της αστυνομίας ενώ επρόκειτο να μεταβεί και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς,

καθώς τα δύο τελευταία βράδια μαίνονται βίαια επεισόδια.

Σπίθα που άναψε τη φωτιά, ήταν έλεγχοι που πραγματοποίησαν αστυνομικοί σε κατοίκους.

Τουλάχιστον δεκαέξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι εντάσεις συνεχίζονται στα υποβαθμισμένα προάστια των πόλεων της Γαλλίας, όπου η έλλειψη θέσεων εργασίας και προοπτικής, οι ρατσιστικές διακρίσεις, η εκτεταμένη αίσθηση αποξένωσης από την κοινωνία και η δράση της αστυνομίας, η οποία αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, αποτελούν το υπόβαθρο των επεισοδίων βίας.

Να σημειωθεί ότι, το 2005 οι εκτεταμένες ταραχές -οι χειρότερες στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια- οδήγησε στην επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η βία προκάλεσε έναν πολύμηνο αγωνιώδη διάλογο για την κατάσταση των κατοικιών που βρίσκονται γύρω από πολλές γαλλικές πόλεις και την πολιτική ένταξης των εκατομμυρίων πολιτών-γόνων μεταναστών, δεύτερης και τρίτης γενιάς, από πρώην γαλλικές αποικίες στο Μάγρεμπ και στην Αφρική.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, ο θάνατος δύο νέων που είχαν χτυπηθεί από περιπολικό της αστυνομίας είχε προκαλέσει εκ νέου επεισόδια το 2007. Το 2010, είχαν υπάρξει εκ νέου επεισόδια, όταν αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει έναν νεαρό που είχε αποπειραθεί να ληστέψει ένα καζίνο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Σοσιαλιστική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη μετά τις ταραχές στην Αμιένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα