ΔΙΑΦΘΟΡΑ:ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Ασφαλιστικά ταμεία, οικονομικές υπηρεσίες, πολεοδομίες και υγεία συγκεντρώνουν και πάλι τα υψηλότερα ποσοστά υποθέσεων διαφθοράς. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η οποία παρουσιαστήκατε σήμερα το μεσημέρι.

Στο γραφείο του Λ. Ραγκιντζή το 2011 κοινοποιήθηκαν 1900 πρωτοβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων. Ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά οκτώ υπαλλήλων του δημοσίου, ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 388 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε 24 περιπτώσεις και την παράσταση

πολιτικής αγωγής σε 57 υποθέσεις. Από τις 1900 αποφάσεις οι 1245 αφορούσαν δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμους και περιφέρειες. Οι 655 αφορούσαν ΔΕΚΟ και οργανισμούς. Ο Λ. Ρακιντζής άσκησε 13 προσφυγές κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και 186 ενστάσεις κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι:

- υπήρξε μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων, με τα οποία διαπιστώθηκε η τέλεση των παραπτωμάτων,

• είχαν επιβληθεί υπερβολικά επιεικείς ποινές σε σχέση με τη βαρύτητα των πειθαρχιών παραπτωμάτων,

- διαπιστώθηκε ανεπαρκής αιτιολόγηση, μη νόμιμη αιτιολόγηση ή παντελής απουσία αιτιολόγησης των πειθαρχικών αποφάσεων,

- διαπιστώθηκε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων προήλθε από τα ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης και ελέγχων, την παραβίαση διοικητικών διαδικασιών, τις πολεοδομίες, τους δήμους και την υγεία.

Ο Λ. Ρακιντζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αρμοδιότητες που του έχουν αφαιρεθεί και προβλέπονται στον Ν. 4057/2012. Συγκεκριμένα του αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες υποβολής ενστάσεων κατά αποφάσεων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δικαίωμα που έχει πλέον μόνο οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και οι διοικήσεις των φορέων. Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου, ελάχιστες ενστάσεις έχουν ασκηθεί από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός το οποίο αποτελεί, όπως είπε, «σοβαρό πλήγμα στη δημόσια διοίκηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα