«ΔΙΑΒΟΛΟΒΔΟΜΑΔΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μία πολύ κρίσιμη περίοδος για την κυβέρνηση και τη χώρα ξεκινά από αύριο, οπότε ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τις διεργασίες για την κατάρτιση και ψήφιση των νέων μέτρων-σοκ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει δια ζώσης την Τετάρτη τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, σε σύσκεψη αρχηγών. Στην εν λόγω σύσκεψη, ο πρωθυπουργός θα εκθέσει αναλυτικά στους Ευάγγελο Βενιζέλο

και Φώτη Κουβέλη τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τα μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο και το Παρίσι στην Αθήνα.

Παράλληλα, στη συνάντηση της Τετάρτης είναι προφανές ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συγκροτούν την κυβέρνηση θα συζητήσουν και τα νέα μέτρα-σοκ που δρομολογεί η κυβέρνηση. Ήδη, η θερινή ραστώνη έχει τελειώσει και τα «αγκάθια» επί των μέτρων που επεξεργάζεται ο Γιάννης Στουρνάρας έχουν προκύψει μεταξύ κομμάτων, αλλά και… μελών της κυβέρνησης. Οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα νέα μέτρα και εκτιμάται ότι, πέραν ορισμένων ειδικών διαφοροποιήσεων, θα συμφωνήσουν από κοινού για την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής –όπως λένε, τουλάχιστον, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αγκάθια»

Ήδη χθες, η συνάντηση των Γιάννη Στουρνάρα – Χρήστου Σταϊκούρα με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στους τρεις αρχηγούς που συγκροτούν την κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τις συγκεκριμένες περικοπές, για δημοσιονομικούς λόγους.

Όμως, τα «αγκάθια» δεν τελειώνουν εδώ. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν έναν πρόσθετο πονοκέφαλο: τους βουλευτές των κομμάτων τους. Τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν βουλευτές που στέλνουν μηνύματα στην ηγεσία ότι δε θα υπερψηφίσουν ορισμένα μέτρα και ήδη οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες «πειθαρχίας» στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους. Την αναγκαιότητα λήψης των νέων μέτρων αναμένεται να υπερασπιστεί με πολύ έντονο τρόπο ο πρωθυπουργός, ενώ αυστηρά μηνύματα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα στείλει σήμερα, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη παρακολουθούν… άγρυπνα τους συνήθεις «υπόπτους», Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Οδυσσέα Βουδούρη.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης και τις σχέσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, αν και οι τρεις παραδέχονται ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει «μήνυμα αξιοπιστίας» στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα