Διεθνής αποδοχή της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, δήλωσε σήμερα πως «επείγει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες και τις ανταρτικές οργανώσεις που έχουν ξαναρχίσει την επίθεση στο Μαλί”.

«Επανέλαβα τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις ενέργειες τρομοκρατών και ανταρτικών ομάδων σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Φαν Ρόμπαϊ αφού συναντήθηκε στο Κάιρο με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Η ΕΕ σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου στο Μαλί, δήλωσε εξάλλου σήμερα στις Βρυξέλλες

ο εκπρόσωπος Μάικλ Μαν, επιμένοντας πως δεν προβλέπεται κάποιος μάχιμος ρόλος.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η χώρα δεν θα στείλει μάχιμα στρατεύματα στο Μαλί, αλλά είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γαλλία οποιαδήποτε βοήθεια ή άλλη υποστήριξη.

Ανάλογη είναι και η στάση της Βρετανίας που από χθες προσφέρει υποστήριξη στη Γαλλία, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι βρετανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν σε μάχες.

Το πρώτο από τα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C17 της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) φορτωνόταν σήμερα στη βόρεια Γαλλία με γαλλικά θωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό, όμως η αναχώρησή του από το Παρίσι καθυστερεί εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο. Ένα δεύτερο μεταγωγικό πρόκειται να αναχωρήσει αργότερα σήμερα από βάση στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η Κίνα υποστήριξε σήμερα απρόθυμα τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί επιμένοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί “όσο το δυνατόν συντομότερα” η Διεθνής Δύναμη Υποστήριξης προς το Μαλί που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα