Δηλώσεις για ΑΟΖ, σφραγισμένα χείλη για τράπεζες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην «ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος στους εταίρους μας, αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης».

Όπως διευκρίνισε ο Αντ.

Σαμαράς: «συζητήσαμε για την ΑΟΖ της Κύπρου. Τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν μεγάλες συμφωνίες με εταιρίες, κάτι που αντικατοπτρίζει τις ευκαιρίες που διανοίγονται. Φυσικά η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου».

Παράλληλα, σχολίασε την κρίση που μετά την Ελλάδα χτύπησε και την Κύπρο. «Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά θα βγει ενισχυμένος, με αυξημένο πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Νικ. Αναστασιάδη για την οικονομική κρίση και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και έκανε λόγο για επιθυμία για συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων.

«Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα, η κυπριακή αγορά πρόσφερε ευκαιρίες σε πολλούς Έλληνες», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.

Τέλος, έκανε αναφορές στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως αν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για προώθηση λύσης, μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, θα εξαρτηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα που θα δώσουν ισχύ στο κράτος και θα τονώσουν τη συνεννόηση των δύο χωρών. Ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι. Η καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα. Η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τα όποια αρνητικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα