Δημοσιεύεται η έκθεση της BlackRock

Σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, θα δημοσιευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η «Έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάρθρωση των Ελληνικών Τραπεζών». Το μεγάλο πρόσθετο στοιχείο που θα δημοσιοποιηθεί με την έκθεση είναι η διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η οποία προσδιορίζει το ύψος των ζημιών που θα βαρύνει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

εξαιτίας της ύφεσης. Συγκεκριμένα, η έκθεση της ΤτΕ θα περιλαμβάνει, ανά τράπεζα, το μέγεθος των απωλειών από το PSI, και τις εκτιμώμενες ζημίες από τον πιστωτικό κίνδυνο, δηλαδή την επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων λόγω της ύφεσης.

Ο πιστωτικός κίνδυνος θα ενσωματώνει τις επιπτώσεις από την BlackRock, δηλαδή τις επιπτώσεις της ύφεσης στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα καθώς επίσης από τα δάνεια θυγατρικών στο εξωτερικό, αλλά και από την έκθεση σε δάνεια εταιρειών του δημόσιου τομέα (όπως για παράδειγμα του ΟΣΕ).

Από το παραπάνω άθροισμα θα αφαιρεθούν οι προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια καθώς και η εκτιμώμενη οργανική κερδοφορία την περίοδο 2012 – 2014. Ολα αυτά θα καθορίσουν το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται κάθε τράπεζα προκειμένου να «κλειδώσει» τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) τουλάχιστον 10% στο τέλος του 2014.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η μελέτη της BlackRock εκτιμούσε σε περίπου 30 δισ. ευρώ την πρόσθετη ζημία από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν οι προβλέψεις (άνω των 15 δισ.) που έχουν διενεργήσει οι 4 μεγάλες. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των απωλειών από τις επισφάλειες θα καλυφθεί από τα αναμενόμενα έσοδα για την τριετία 2012 – 2014, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αρκετές από τις παραδοχές βάσει των οποίων «έτρεξε» η άσκηση της BlackRock (προβλεπόταν π.χ. μέγιστο ποσοστό ανεργίας 18% και ήδη έχει φτάσει το 25%) έχουν εκτροχιαστεί από την ένταση της ύφεσης, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο διεθνής οίκος Standrd & Poor’s, παρά την αναβάθμιση της χώρας, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι το ύψος των κεφαλαίων που έχουν προβλεφθεί δεν επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, στελέχη της ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κεφάλαια άνω των 50 δισ. ευρώ. Τονίζουν ότι έχουν προβλεφθεί 28 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 μεγάλων – συστημικών τραπεζών, 15 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων, ενώ ποσό 7 δισ. ευρώ θα αποτελέσει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα