Δημοτικότητα «Τσάρου» ο Πούτιν

Η δημοσκόπηση του κέντρου Λεβάντα κατέδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν τον Πούτιν αν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, από 77% τον Απρίλιο και 68% τον Ιανουάριο.

Η δημοτικότητα του Πούτιν αυξάνεται συνεχώς μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία προσάρτησε

τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Ρώσος πρόεδρος επικρίνει με σφοδρότητα τη φιλοδυτική νέα ηγεσία στο Κίεβο και οι σχέσεις της χώρας του με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί ραγδαία ενόσω διαρκεί η ουκρανική κρίση.

«Η αποφασιστικότητά του ασκεί έντονη έλξη στην πλειονότητα του εκλογικού σώματος», εξήγησε ο Αλεξέι Γκραζντάνκιν, ανώτατο στέλεχος του Λεβάντα. «Μοιάζει απίθανο ως το 2018 να αναδειχθεί κάποιος πολιτικός ικανός να ανταγωνιστεί τον Πούτιν για τον προεδρικό θώκο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ποσοστό των Ρώσων που εγκρίνουν την πολιτική που ασκεί ο Πούτιν, ένας άλλος δείκτης που δημοσιεύει κάθε μήνα το κέντρο Λεβάντα, υπερέβαινε το 70% κατά το μεγαλύτερο μέρος των δύο πρώτων θητειών του, από το 2000 ως το 2008, όταν η Ρωσία απολάμβανε έναν ταχύ ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης χάρη κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου. Σε ορισμένες χρονικές περιόδους είχε ξεπεράσει ακόμα και το 80%.

Ο Πούτιν κέρδισε μια τρίτη, εξαετή θητεία τον Μάρτιο του 2012 συγκεντρώνοντας σχεδόν το 64% των ψήφων, παρά τις διαδηλώσεις εναντίον του στους δρόμους που είχαν διαρκέσει μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά πως ο πρώην αξιωματικός της KGB είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Ρωσία. Ο Πούτιν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα