Διοικητικές ανεπάρκειες στερούν κονδύλια από χώρες της ΕΕ

Μελέτη του Bruegel (euobserver) επισημαίνει ότι τα κονδύλια που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και που αντιστοιχούν στο 2,4% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ) δεν διευκολύνουν τον στόχο που καλούνται να υπηρετήσουν και αναζητείται άλλη διαδικασία υποστήριξης του στόχου.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι στο ένα άκρο βρίσκεται η Ουγγαρία (η οποία, από το 24,4% του ΑΕΠ της που θα μπορούσε να λάβει σε ευρωπαϊκά κονδύλια, παραμένει σε εκκρεμότητα

το 18,3%), ενώ στο άλλο άκρο βρίσκεται η Ιρλανδία, που απορρόφησε το 60% των κονδυλίων που της αντιστοιχούν από τα διαρθρωτικά ταμεία και ακολουθεί η Σουηδία και η Πορτογαλία.

Τη σχέση ανάμεσα στις ικανότητες της διοίκησης και την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων επιβεβαίωσε και η Σιρίν Γουίλερ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χάν.

Σύμφωνα με την εσωτερική δομή των διαρθρωτικών ταμείων πάντως, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει το 8,9% του ΑΕΠ της, η Ισπανία το 3,3% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία το 12,5% και η Ιρλανδία το 0,5%.

Για την Ελλάδα, ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι, από το 8,9% του ΑΕΠ της που μπορούσε να λάβει, ως τα τέλη του 2010 το 7% του ΑΕΠ της περίπου παρέμεινε σε εκκρεμότητα, της Ισπανίας το 2,5% και της Ιρλανδίας μόνο το 0,4% του ΑΕΠ της.

Keywords
Τυχαία Θέματα