«Μαύρες τρύπες» στη λειτουργία των δικαστηρίων

Με σειρά υπομνημάτων προς αρμοδίους από το έτος 2005 έχουν ζητήσει αύξηση προσωπικού και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για τους δικαστικούς υπαλλήλους ως εξής :

Άρειος Πάγος Περισσότερους από 4

Εισαγγελία Αρείου Πάγου Περισσότερους από 4

Εφετείο Αθηνών Περισσότερους από 27,

Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Περισσότερους από 19

Πρωτοδικείο Αθηνών περισσότερους από 102

Εισαγγελία

Πρωτοδικών Αθηνών Περισσότερους από 57

Ειρηνοδικείο Αθηνών Περισσότερους από 26

Πταισματοδικείο και Περιφερειακά Ειρηνοδικεία Περισσότερους από 33

Από τότε προσλήφθηκαν μόνο 50 Υπάλληλοι (διαγωνισμός του 2009), ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 150, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κενές πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων. Το ίδιο δε χρονικό διάστημα , όπως λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι , έχει αυξηθεί η δικαστηριακή ύλη κατά 30% και έχει προστεθεί και νέα, όπως π. χ. η εφαρμογή του Ν. 3869/2010 (περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών), που λόγω των πολλών υποθέσεων κάποια Ειρηνοδικεία δίνουν δικάσιμους το 2020! Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, οι γραμματείς των εδρών, λόγω του μεγάλου φόρτου, αναγκάζονται να εργάζονται τα απογεύματα και τις αργίες στα σπίτια τους (ειδικά στα ποινικά τμήματα του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών), προκειμένου να μην παραγραφούν υποθέσεις στα χέρια τους.

Σε κάποιες υπηρεσίες η αναλογία Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων έχει αντιστραφεί δραματικά. Στο Εφετείο Αθηνών υπηρετούν 257 Δικαστικοί Λειτουργοί και μόνο 144 Δικαστικοί Υπάλληλοι, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αθηνών υπηρετούν 147 Δικαστικοί Λειτουργοί και μόνο 91 Δικαστικοί Υπάλληλοι!!! Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Δικαστικών Υπαλλήλων, οι Γραμματείες των Δικαστηρίων οδηγούνται σε κατάρρευση!!!

Αντιδρώντας σε αυτή την εικόνα που κάθε άλλο παρά αρμόζει στη δικαιοσύνη, οι υπάλληλοι απέχουν έχουν κηρύξει για σήμερα στάση δίωρη στάση εργασίας από τις 8.00 έως τις 10.00 το πρωί.

Με τον τρόπο αυτό καλούν τον Δικαιοσύνης και τη Κυβέρνηση, να ενισχύσουν τα Δικαστήρια με ικανό αριθμό υπαλλήλων, είτε μέσω προσλήψεων από τον διαγωνισμό του 2009, είτε μέσω των μετακινήσεων – μετατάξεων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. για να μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα