ΔΝΤ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, την ετήσια έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον τρόπο που η Κομισιόν αντιμετωπίζει την υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης και ειδικά στην Ελλάδα. Επιμένει πάντως,

στην ανάγκη μείωσης των μισθών…

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, το ΔΝΤ αποτυπώνει τα προβλήματα που υπήρξαν στη συνεργασία με την ΕΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων  του πρώτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. Έρχεται δε, να προστεθεί στις πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, βάσει των οποίων υπάρχει σαφέστατη διαφοροποίηση μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ και της Ε.Ε σε κεντρικά θέματα.

Βασική διαφωνία όπως φαίνεται, υπάρχει στο θέμα της αναδιάρθρωσης και του χρέους που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και τα διμερή δάνεια των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

«Οι εσωτερικοί περιορισμοί στην ευρωζώνη ορισμένες φορές περιόρισαν τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν σε αντίθετη περίπτωση να είχαν συζητηθεί, κυρίως στην αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ελλάδα, στην έκθεση το ΔΝΤ παραδέχεται πως οι περικοπές δαπανών είναι οδυνηρές για πολλούς. Επιμένει βέβαια, ότι η επιτυχής επίλυση της κρίσης απαιτεί σημαντικές περικοπές των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών τομέων αλλά και μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς.

Επισημαίνει δε, ότι  θα μπορούσαν σε όλα τα προγράμματα να είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην προστασία ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Το ΔΝΤ τονίζει επίσης, πως υπερεθνικοί περιφερειακοί οργανισμοί, όπως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή η ΕΚΤ παίζουν συχνά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του κάθε προγράμματος. Ενδεικτικά εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος των πακέτων χρηματοδότησης και τους καλύτερους δυνατούς όρους (η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της τραπεζικής ρευστότητας).

Οι αναλυτές θεωρούν πως η κοινοποίηση αυτής της έκθεσης έχει μεγάλη σημασία για τις μελλοντικές σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης με την μικρή πρόοδο που καταγράφει η Τρόικα στην Ελλάδα, και τα χρονικά όρια που στενεύουν αναφορικά με την δόση των 32 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα