«ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ… ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Όλες τις προτάσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο τραπέζι, ρίχνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου αφενός να «μετρήσει» αντιδράσεις, αφετέρου να πετάξει το μπαλάκι στην κυβερνητική τρόικα για την τελική απόφαση.

Έτσι, μεταξύ των προτάσεων που «μετράει» και θα περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι η γρηγορότερη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου

Κουτρουμάνη, κλείνοντας όλες τις πόρτες πρόωρης συνταξιοδότησης, από το 2013 και μετά.

Σύμφωνα με τα σενάρια, εκτός από την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20, περιλαμβάνεται πρόταση για  επίσπευση των ήδη προβλεπόμενων αυξήσεων στα όρια ηλικίας. Στόχος είναι οι ανατροπές να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου έτους, και όχι  το 2015.
Τρίτο σενάριο, το οποίο θα περιλαμβάνεται στη λίστα, δεν φαίνεται όμως να προκρίνεται ούτε από την ηγεσία του υπουργείου, ούτε από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είναι η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη, στα 66 ή ακόμη και στα 67.

Να σημειωθεί εδώ, ότι εκτός από το μεγάλο πολιτικό κόστος και τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση, η αύξηση των ορίων ηλικίας, γενικών ή και ειδικών, δεν έχει μεγάλο και κυρίως άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ αντίθετα το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα