Δολοφονήθηκαν οι Ι. Κουμής και Σ. Κανελλοπούλου

Ο Κύπριος φοιτητής και η εργάτρια από το Περιστέρι, ήταν τα θύματα της απαγορευμένης πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία, η οποία  έμεινε στην ιστορία ως η πλέον αιματηρή  μετά τη μεταπολίτευση.

Το Νοέμβριο του 1980 στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Στην κοινωνία υπήρχε έντονος αντιαμερικανισμός, καθώς ήταν νωπές οι μνήμες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και

του ρόλου των Αμερικανών στην πρόσφατη -ακόμα- Χούντα. Σε πολιτικό επίπεδο, ένα μήνα πριν η χώρα είχε γίνει ξανά δεκτή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση συζητούσε με τις ΗΠΑ την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Ράλλη απαγόρευσε η πορεία του Πολυτεχνείου να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, επιτρέποντας στους διαδηλωτές να φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν. Από την πορεία απείχαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ και το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ -που ελέγχονταν από αυτά- αποφάσισε να πειθαρχήσει στην κυβερνητική εντολή.

Την απαγόρευση αγνόησαν αριστερές οργανώσεις που αποφάσισαν να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία συμμετείχαν και πολίτες ιδεολογικά προσκείμενοι στα κόμματα που δεν συμμετείχαν.

Η πορεία μέσω της Σταδίου έφτασε στο Σύνταγμα όπου ήταν παραταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις. Το μπλοκ των διαδηλωτών προχώρησε προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι επιτέθηκαν. Η υποχώρηση των διαδηλωτών ήταν δύσκολη και άτακτη. Η Κανελλοπούλου έπεσε κάτω, στην οδό Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τη χτυπούν στο κεφάλι και στο σώμα. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου εξέπνευσε, πριν οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το ιατροδικαστικό πόρισμα ανέφερε 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ο Ιάκωβος Κουμής συμμετείχε στη πορεία με την «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου». Στην Πλατεία Συντάγματος δέχτηκε άγρια επίθεση από αστυνομικούς και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε  στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη κλινικά νεκρός. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κύπριος φοιτητής  δεν είχε λάβει μέρος στα επεισόδια, αλλά καθόταν σε διπλανό καφενείο την ώρα των επεισοδίων.

Οι ταραχές αποδόθηκαν σε «2.000 προβοκάτορες». Ο πρωθυπουργός Γ.Ράλλης δήλωσε στη Βουλή «και ο αρχάγγελος κρατούσε ρομφαία». Υπό αυτές της ευνοϊκές συνθήκες συγκάλυψης για τους υπεύθυνους, η διοικητική εξέταση που διατάχτηκε δεν αποκάλυψε τους ενόχους. Για τους δύο φόνους κανένας δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα