Δύο στους πέντε μουσουλμάνους φοιτητές παίρνουν πτυχίο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που γνωστοποίησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Νέλλη Ασκούνη κατά τη διάρκεια εργασιών του Συνεδρίου με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης 90 χρόνια μετά: Οι μειονοτικές ρυθμίσεις» (Το Συνέδριο διοργάνωσε στην Κομοτηνή το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και

Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)).

Η έρευνα περιέλαβε ένα δείγμα 1.706 φοιτητών από έξι ΑΕΙ (Δ.Π.Θ., ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΑΣ) και τέσσερα ΤΕΙ (Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά) και καλύπτει το διάστημα 1996 (αρχή εφαρμογής του μέτρου της ποσόστωσης, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να ορίζεται χωριστό ποσοστό θέσεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποφοίτων Λυκείων που προέρχονται από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης Νόμος 2341-2-10-1995) έως το 2013.

Ενώ το 1996 είχαν εισαχθεί στα ελληνικά ΑΕΙ 68 μουσουλμάνοι φοιτητές (57,4% αγόρια και 42,6 % ) το 2012 εισήχθησαν συνολικά 519 μουσουλμάνοι φοιτητές εκ των οποίων το 50,2% ήταν αγόρια και το 49,8% κορίτσια. Σύμφωνα με την κα Ασκούνη, από τους 1.706 εγγεγραμμένους φοιτητές έχει αποφοιτήσει το 37%, το 25% είναι ενεργοί, το 20% διαγραμμένοι και το 18% μοιάζουν ανενεργοί (εμφανίζονται να μην έχουν δώσει κάποιο μάθημα τα δύο τελευταία χρόνια).

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των μουσουλμάνων φοιτητών σε Λύκεια της Θράκης, ενώ δηλαδή το 1996 ήταν συνολικά 316 το 2012-2013 φοιτούσαν 2.615 μουσουλμάνοι μαθητές. «Αυτή η θεαματική αλλαγή συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ποσόστωση» ανέφερε η κα Ασκούνη, σημειώνοντας ότι η πορεία σπουδών των μουσουλμάνων φοιτητών χαρακτηρίζεται από προβλήματα (οικονομικά κ.α.).

Το ποσοστό αποφοίτησης των μουσουλμάνων φοιτητών το 2008 (φοιτητές που γράφτηκαν μέχρι το 2008) ανέρχονταν στο 37% και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης ήταν τα έξι χρόνια, ενώ όσο γράφτηκαν μέχρι το 2002 είχαν ποσοστό αποφοίτησης 47,3%.

Αναλυτικότερα, ανά ΑΕΙ και ΤΕΙ παρουσιάζεται: ΔΠΘ 61%, ΑΠΘ 37,1%, ΕΚΠΑ 18,5%, Πάντειο 20%, ΕΜΠ 9%, Παν. Πάτρας 14,5%, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 42,9%, ΤΕΙ Καβάλας 41,3%, ΤΕΙ Αθήνας 22,2%. Σύνολο ποσοστό αποφοίτησης:37% . «Η εγγύτητα μειώνει το κόστος των σπουδών και επιτρέπει στους φοιτητές να παραμένουν στο “παιχνίδι” για περισσότερο χρόνο» ανέφερε η κα Ασκούνη, σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποφοίτησης του Δ.Π.Θ. προσθέτοντας ότι οι μουσουλμάνοι φοιτητές σπουδάζοντας στη Θράκη νιώθουν ασφάλεια, οι άλλες περιοχές τους δημιουργούν ένα αίσθημα ξένου.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτήρισε αποτελεσματική την ποσόστωση, ως πολιτική θετικής διάκρισης, σημειώνοντας ότι άνοιξε ο δρόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους νέους της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Η ποσόστωση έχει θετικές συνέπειες για τα ίδια τα άτομα» είπε και πρόσθεσε: «Η ποσόστωση συμβολίζει το άνοιγμα των νέων δρόμων. Οι θετικές διακρίσεις είναι εξ ορισμού μεταβατικές στόχος είναι να σταματήσουν να υπάρχουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα