Δύσκολα …χωρίς!

Μάλιστα… Αποκάλυψε λέει το Spiegel πως ετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι να μας δώσουν και νέο δάνειο.. Λες και δεν το ξέραμε βέβαια ότι η Αθήνα θα χρειαστεί σχεδόν 15 με 20 δισ. ευρώ για να «καλυφθεί» μετά τα μέσα του 2014 οπότε και σταματά η χρηματοδότηση.

Αλλά εντάξει κανείς δεν λέει να μην τα πάρουμε τα λεφτά αν τα χρειαζόμαστε, αλλά μάλλον εκείνο που προέχει είναι να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος:

Με 317 δισ. ευρώ στην «πλάτη» να φορτώνεις και άλλα αν δεν το βρεις εσύ το… «κούρεμα» θα σε βρει αυτό!

Μοιάζει δύσκολο αυτή την στιγμή λοιπόν η Αθήνα να βγει στις αγορές του χρόνου: Με το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο στο 9,74% δεν το κάνεις… Να αποκλιμακωθεί ραγδαία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι… ίσως μόνον εάν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, εμπορικό ισοζύγιο ισοσκελισμένο και μια υποσχετική για «κούρεμα».. Ίσως έτσι να έχουμε την ευκαιρία να βγούμε στις αγορές..

Επειδή όμως πολλά θα εξαρτηθούν για το πώς θα αντλήσουμε τα χρήματα, ας μείνουμε στο δεδομένο: Θα τα χρειαστούμε! Πολύ απλά γιατί άλλο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και άλλο το πλεόνασμα.. Και δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να βάζουμε τόσα χρήματα στο Ταμείο που να μας επιτρέπουν να καλύπτουμε ανάγκες και δανειστές μαζί.

Και όσο το χρέος παραμένει στα 317 δισ. ευρώ -και ενδεχομένως θα «αυγατίσει» και με ένα νέο δάνειο- τόσο η Ελλάδα θα εξωθείται σε νέα αδιέξοδα: Εκτός εάν «τρελαθεί» η ανάπτυξη και «βαράει» συν 15 κάθε χρόνο και με συμμαζεμένα τα δημοσιονομικά μας να μπορούμε να βάζουμε στην άκρη 4 με 5 δισ. τον χρόνο!

Έτσι, ίσως γίνει βιώσιμο το χρέος: Χωρίς «κούρεμα» πάντως… δύσκολα!

Keywords
Τυχαία Θέματα