‘Εχασε τη μάχη ο Τσάβες

22:35 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Νωρίτερα χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε στην ομιλία του σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πως οι γιατροί του προέδρου Ούγο Τσάβες βρίσκονταν στο προσκέφαλό του και πως όλο το έθνος απηύθυνε τις θερμότερες προσευχές του για την κατάσταση της υγείας του, που είχε τρωθεί ιδιαίτερα από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, ο Τσάβες πέρασε τις «πιο δύσκολες ώρες του» αφότου υποβλήθηκε

τον περασμένο Δεκέμβριο σε εγχείριση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.

Στην ομιλία του, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από το δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης, ο Μαδούρο ισχυρίσθηκε πως η ασθένεια του οφείλετο σε «επίθεση» από εχθρούς του και πρόσθεσε πως αυτή η κατηγορία μία ημέρα θα είναι δυνατόν να αποδειχθεί.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα έλθει μία στιγμή στην Ιστορία που θα μπορέσουμε να συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποκαλύψει πως ο διοικητής Τσάβες είχε υποστεί επίθεση (από τους εχθρούς του) με αυτήν την ασθένεια. Οι ιστορικοί εχθροί αυτής της πατρίδας έψαξαν μία αχίλλειο πτέρνα για να πλήξουν την υγεία του», υποστήριξε ο Μαδούρο μετά τη συνάντησή του με την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μιας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί «ειδικά μέτρα» για να αποτραπούν δολιοφθορές και άλλες συνωμοτικές δράσεις.

Δούρου: «Ο Τσάβες άλλαξε ριζικά τη Βενεζουέλα»

Τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Ούγκο Τσάβες εξέφρασε η «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα «θρηνεί την απώλεια του προέδρου των φτωχών». «Ο Ούγκο Τσάβεζ άλλαξε ριζικά τη Βενεζουέλα. Στη διάρκεια των 13 ετών της προεδρίας του χρησιμοποίησε τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να περιορίσει τις ανισότητες και τη φτώχεια: μείωσε κάτω από το 10% την ανεργία, καθιέρωσε τον υψηλότερο κατώτερο μισθό στη Λατινική Αμερική, αύξησε την αγοραστική δύναμη, περιόρισε δραστικά τη μάστιγα του αναλφαβητισμού, βελτίωσε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κ.α.. Στην εξωτερική πολιτική, επεδίωξε μια συμμαχία Νότου – Νότου, επικρίνοντας τις ΗΠΑ και κάνοντας συμμαχίες με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα», επισήμανε η υπεύθυνη Εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Βέβαια έγιναν λάθη και αδικίες. Στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν και άλλοι που δεν τέθηκαν καθόλου. Η Ιστορία θα έχει πλέον τον τελευταίο λόγο για τον Ούγκο Τσάβεζ και την προσφορά του στην πατρίδα του. Πάντως οι συμπατριώτες του τον έχουν ήδη κρίνει, αφού τον ψήφισαν σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με τελευταία τον Οκτώβριο του 2012».
Keywords
Τυχαία Θέματα