ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ …ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΙΒΙΕΡΑΣ

Στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος προς την ίδρυση της εταιρείας Παραλιακό Μέτωπο Α.Ε. και τη μετατροπή της περιοχής σε Ριβιέρα της Αττικής. Σχέδιο νόμου για την ίδρυση της εταιρείας ειδικού σκοπού και τις στρατηγικές επενδύσεις, προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr στην εν λόγω εταιρεία δεν θα ενταχθούν ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, η μαρίνα

Αλίμου και η Ελληνικό Α.Ε. που βρίσκεται στη β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην έκταση των Αστεριών της Γλυφάδας, των Αλυκών Αναβύσσου καθώς και στο ΣΕΦ. Ειδικότερα για τα Αστέρια της Γλυφάδας η Παραλιακό Μέτωπο φαίνεται ότι  θα ακολουθήσει τη μέθοδο της προεπιλογής ενδιαφερομένων επενδυτών RFQ (Request for Qualification, αντίστοιχη με αυτή του Ελληνικού. Κατά τις ίδιες πηγές οι Σύμβουλοι δρομολογούν την πώληση των 278 στρεμμάτων στα Αστέρια της Γλυφάδας όπου βρίσκονται τα γνωστά νυχτερινά μαγαζιά, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ. Την αναφερόμενη έκταση του ΕΟΤ διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ενώ μέρος της έχει εκμισθωθεί από την Εθνική Τράπεζα (έληξε το πολυετές ενοίκιο της έκτασης από την Εθνική).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα έχει δικαίωμα προτίμησης στη συγκεκριμένη έκταση -το οποίο λέγεται ότι απλά θα το πουλήσει- στο ελληνικό δημόσιο δεδομένου ότι θέλει να απαλλαγεί όπως έχουν δηλώσει οι ιθύνοντες της από τις μη τραπεζικές εργασίες. Άλλωστε, η διοίκηση της Τράπεζας έχει ανακοινώσει την άμεση πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης επιδιώκοντας να διευρύνει τη ρευστότητα της και να απαλλαγεί από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Είναι κοινός τόπος ότι η πώληση των Αστεριών της Γλυφάδας, αποτελεί δύσκολο Επιχειρηματικό Σχέδιο διότι ένα κομμάτι της έκτασης είναι δασικό, ενώ στον ευρύτερο χώρο εμπλέκεται και η αρχαιολογική υπηρεσία. Όμως τόσο ο νόμος του μεσοπρόθεσμου (πριν το Μνημόνιο 2), όσο και η τροπολογία Παπακωνσταντίνου το περασμένο Φθινόπωρο για τις δασικές εκτάσεις, φαίνεται να ξεπερνούν τα πλείστα όσα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν (περίπτωση Εστρέλια). Παράλληλα στο κομμάτι των αρχαιοτήτων, λέγεται ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, όπως έχει γίνει σε άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Κατά πληροφορίες προτείνεται η εκμετάλλευση και της έκτασης του όμορου οικοπέδου των Αστεριών Γλυφάδας του ΠΙΚΠΑ, όμως γνώστες της αγοράς διαβλέπουν νομικές δυσκολίες στο εγχείρημα διότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί κληροδότημα και βάσει συντάγματος δεν μπορεί να πωληθεί ούτε να ανταλλαγεί με άλλο.

Όσον αφορά την έκταση 344 στρ. του δημοσίου στο ΣΕΦ υπάρχουν αντιδράσεις από το δήμο Καλλιθέας, ενώ και ο ΟΛΠ διαφωνεί με την προοπτική να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια. Προτεινόμενη ανάπτυξη είναι η δημιουργία θεματικών πάρκων, εμπορικών κέντρων και αναψυχής. Τόσο το Ταμείο όσο και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν, μετά από αιτήματα εταιρειών κρουαζιέρας, να πραγματοποιηθεί πλησίον της μαρίνας η κατα

Keywords
Τυχαία Θέματα