Εμπλοκή με τους συμβασιούχους

Η διάταξη με την οποία προβλεπόταν η κατάργηση της δυνατότητας των συμβασιούχων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα να παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους και να αμείβονται, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, μέσω προσωρινών δικαστικών εντολών φαίνεται ότι ήρθε για να… φύγει. Η διάταξη επρόκειτο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, φέρεται να ήταν απόφαση του Πρωθυπουργού, με τον κ. Μανιτάκη να εμφανίζεται συναινετικός.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης

αργά το βράδυ έλεγαν οτι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν θα υπογράψει την επίμαχη ρύθμιση.

Το βέτο του Αντώνη Ρουπακιώτη, που ξεσήκωσε και τη ΔΗΜΑΡ, μοιάζει να οδηγεί τη διάταξη στον κάδο αχρήστων ή, εναλλακτικά, την κυβέρνηση σε μείζονα κρίση, δηλαδή στην αποχώρηση Ρουπακιώτη από το υπουργικό συμβούλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του Μαξίμου με τη ΔΗΜΑΡ.

Το Μαξίμου επεδίωξε μέχρι αργά χθες βράδυ να βρει περιθώριο συναινέσεων μεταξύ των δύο υπουργών της ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αν και στενοί συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά υπογράμμιζαν ότι θα υπάρξει νέα προσπάθεια σήμερα το πρωί. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ ήδη μοιάζει να αρνείται την ψήφο στην εν λόγω διάταξη, αυτή φαίνεται ότι μπαίνει πλέον στο αρχείο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο κ. Ρουπακιώτης αρνείται την υπογραφή του στα μνημονιακά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Προ μηνών είχε απαιτηθεί η μεσολάβηση Κουβέλη και η αποστολή ειδικού αγγελιαφόρου από το Μαξίμου πριν ο κ. Ρουπακιώτης «υπογράψει», περί μίας γραμμής επρόκειτο για την ακρίβεια, το νομοσχέδιο και αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Αν και οι συμβασιούχοι δεν περιλαμβάνονται στην κινητικότητα που πρέπει να εφαρμόσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πρωτοβουλία για ειδική διάταξη σχετικά με τα «ασφαλιστικά μέτρα» καταδεικνύει σύμφωνα με πολλούς την αδυναμία των υπηρεσιών να επιτύχουν το στόχο των 2.000 απολύσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Επιδιώχθηκε, λοιπόν, η «εκκαθάριση» συμβασιούχων, που οι συμβάσεις τους έχουν ούτως ή άλλως λήξει, ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα έναντι της τρόικας όταν αυτή θα επιστρέψει, αγριεμένη, τον Ιούνιο.

Το ζήτημα δεν αποκλείεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους υπουργούς του να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Χαρακτηριστικό της πίεσης που νοιώθει η κυβέρνηση και, αντιστοίχως, της έμφασης που δίνει η τρόικα στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο είναι και το γεγονός ότι οι πρώτες ανακοινώσεις καταργούμενων οργανισμών, που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ακόμη και πριν το Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το προσωπικό που αποχωρεί από αυτούς τους οργανισμούς δεν θα τίθεται σε καθεστώς κινητικότητας προς μετακίνηση αλλά, αντιθέτως, θα απολύεται με όρους ιδιωτικού τομέα λαμβάνοντας δηλαδή μόνον αποζημίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα