Εμπορικός πόλεμος ΕΕ-Κίνας

«Όσον αφορά τις σημερινές εντάσεις στο πεδίο του εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα, είμαστε υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Πέτερ Λέσερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens και πρόεδρος της Επιτροπής Ασίας-Ειρηνικού του συνδέσμου των γερμανικών βιομηχανιών.

Ο Λέσερ έκανε την τοποθέτηση αυτή ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, είχε συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες.

«Ελπίζουμε ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας δεν θα

πληγούν», είπε ο Λέσερ. Πάντως, πρόσθεσε ότι οι γερμανικές και οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, με ανοικτό και δίκαιο τρόπο.

Η Κίνα και η Γερμανία καταλαμβάνουν αντιστοίχως την πρώτη και την δεύτερη θέση στις εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Λι είχε το πρωί άλλον έναν γύρο συνομιλιών, αρχής γενομένης με το πρόγευμα εργασίας που του παρέθεσε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έθιξε τις ανησυχίες του Βερολίνου σχετικά με ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η συζήτηση κάλυψε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, από την αυξημένη οικονομική συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και το Βερολίνο ως την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης καλλιτεχνών όπως ο Άι Ουέιουεϊ, ο οποίος είναι ένας από τους κυριότερους επικριτές της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην Ασία. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα έφθασαν πέρυσι τα 66,6 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές της από την Κίνα ανήλθαν στα 77,3 δισεκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα