«ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» ΚΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Ως ένα άθροισμα «ειδικών περιπτώσεων» φαίνεται ότι βλέπει η γερμανική κυβέρνηση την ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μετά την Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτόν το χαρακτηρισμό και για την Ιρλανδία.

Την αφορμή δεν έδωσε αυτή τη φορά το ιρλανδικό δημόσιο ή το έλλειμμα “διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αλλά η μαζική ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών από την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ

και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι συνομίλησαν το βράδυ της Κυριακής στο τηλέφωνο και συμφώνησαν ότι τα προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών προκύπτουν από «ιδιαίτερες συνθήκες». Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την αποσύνδεση των προβλημάτων των ιρλανδικών τραπεζών από το δημόσιο χρέος. «Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση στην Ιρλανδία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ιρλανδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του χρέους».

Επιχείρησε να εμφανίσει την κρίση του ευρώ ως πολλές παράλληλες κρατικές κρίσεις, λέγοντας ότι «καμία χώρα δεν μοιάζει με κάποια άλλη». Από την επιχειρηματολογία καθίσταται σαφές ότι το Βερολίνο επιθυμεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσουν ανάλογες διευκολύνσεις και η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα