Ειρήνη η ευχή των φετινών Χριστουγέννων

Τουλάχιστον 40.000 πιστοί απ΄όλο τον κόσμο προσκύνησαν στη Βηθλεέμ και στο Ναό της Γέννησης ο οποίος ήταν κατάμεστος. Οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο προαύλιο χώρο του Ναού αλλά και η Φάτνη σε φυσικό μέγεθος δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο κλίμα για τους παρευρισκόμενους.

Η λειτουργία έγινε στα αραβικά και το πρόσταγμα είχε ο Ιορδανός ιερωμένος Τουάλ, 72 ετών.

Στο μήνυμά του ο ιεράρχης τόνισε ότι αν και μειοψηφούν, ανάμεσα στους Αραβες, «όμως οι Χριστιανοί είναι πιό πολύ απ ένα απλό μέλος της κοινότητας. Επίσης, στα κράτη όπου είναι εγκατεστημένοι ας αναλάβουν,

τώρα, τις ιστορικές ευθύνες τους, να εγκολπωθούν την αρχή της μη-βίας, να προσηλωθούν στον διεκκλησιαστικό διάλογο, Εμείς, κρίνουμε ότι η Συρία επισκίασε τα φετινά Χριστούγεννα. Θυμίζω ότι στην Ιορδανία είναι εγκατεστημένοι 250 χιλιάδες σύροι πρόσφυγες» είπε και εξέφρασε την «ικανοποίησή» του, τώρα που η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποκτήσει στον ΟΗΕ το καθεστώς του παρατηρητή. Πρέπει, είπε, η δεύτερη θητεία του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ να συνδυαστεί με διάλογο με στόχο τη διπλωματική λύση, που είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο γειτονικών ανεξάρτητων κρατών.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, στη Βηθλεέμ, έφθαναν και το 90% του τοπικού πληθυσμού.Σήμερα, όμως, μειοψηφούν. Πολλοί μουσουλμάνοι διαλέγουν να επισκεφθούν, αυτήν τη χρονική περίοδο, τη γεννέτειρα του Ιησού Χριστού.

Έτος Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης κήρυξε το 2013 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ζούμε ώρες δοκιμασίας της πίστης, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία και να αναζητηθεί μια πολιτική λύση στην Συρία απηύθυνε σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ κατά το καθιερωμένο οικουμενικό μήνυμά του για τα Χριστούγεννα.

Η χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία τελέστηκε χθες το βράδυ στο Βατικανό. . Πιστοί και τουρίστες κατέκλυσαν την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, θαυμάζοντας την πελώρια φάτνη που δώρησαν στο Βατικανό οι αρχές της ιταλικής πόλης Ματέρα και ακούγοντας τη χορωδία που δόξαζε τη γέννηση του Ιησού.

«Ναι, είθε να βλαστήσει η ειρήνη για τον συριακό πληθυσμό, που έχει βαθειά τραυματιστεί και διχαστεί από μια σύγκρουση που δεν κάνει διακρίσεις ούτε για τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους και έχει αθώα θύματα» είπε ο Ποντίφικας ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Απευθύνω έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία, να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους και στους πρόσφυγες και μέσω του διαλόγου να αναζητηθεί μια πολιτική λύση στην σύγκρουση», υπογράμμισε κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

«Είθε η ειρήνη να βλαστήσει επίσης στη γη όπου γεννήθηκε ο Λυτρωτής και να δώσει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους το θάρρος να δώσουν τέλος σε πάρα πολλά χρόνια αγώνα και διχασμών και να ξαναπάρουν αποφασιστικά τον δρόμο των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Πάπας.

Επίσης ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυνε επίσης έκκληση στους νέους ηγέτες της Κίνας να «αξιοποιήσουν την συνεισφορά των θρησκειών» σε όλη τη χώρα.

Ο Χριστός, είπε, «στρέφει το βλέμμα του στους νέους ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για το μεγάλο φορτίο που τους περιμένει. Εύχομαι να αξιοποιήσουν την συνεισφορά των θρησκειών, με σεβασμό στην καθεμία, κατά τρόπο που να μπορέσουν αυτές να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, προς όφελος αυτού του ευγενικού λαού και ολόκληρου του κόσμου».

Τέλος ο Πάπας θέλησε να υπογραμμίζει το μήνυμα ειρήνης των Χριστουγέννων: «Ναι υπάρχει μια καλή γη, μια ιερή γη, απαλλαγμένη από κάθε εγωισμό (…) υπάρχει στον κόσμο μια γη που ο Θεός έχει προετοιμάσει για να έρθει να κατοικήσει ανάμεσά μας. (…) Αυτή η γη υπάρχει και σήμερα ακόμη, το 2012 (…) Συνεπώς υπάρχει ελπίδα στον κόσμο, μια ελπίδα την οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές και στις πιο δύσκολες καταστάσεις».

Στο Ιράκ οι εναπομείναντες χριστιανοί γιόρτασαν τη σημερινή ημέρα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενθυμούμενοι το μακελειό του 2010 όπου τουλάχιστον 50 πιστοί έχασαν τη ζωή τους την άγια αυτή ημέρα.

Ο ακριβής αριθμός των χριστιανών που ζουν στο Ιράκ σήμερα δεν είναι ακριβής. Πριν από την επέμβαση των ΗΠΑ εκτιμάται ότι στη χώρα ζούσαν περίπου 1,4 εκατομμύρια χριστιανοί, σήμερα ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 600.000.

Στη Συρία η προσευχή των πιστών χριστιανών δεν ήταν άλλη παρά να τερματισθεί ο εμφύλιος στη χώρα που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους.

Στην Κωνσταντινούπολη οι χριστιανοί με μεγάλη συγκίνηση συγκεντρώθηκαν στους λίγους ναούς που λειτουργούσαν ευχόμενοι ένα ειρηνικό 2013.

Στη Μόσχα οι καθολικοί γιόρτασαν στον Καθεδρικό ναό της Σύλληψης της Θεοτόκου. Ο εορτασμός των Ορθόδοξων, θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου βάσει του παλαιού ημερολογίου.

Στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επισκεφθεί τη Χαβάη για την ημέρα των Χριστουγέννων με το Λευκό Οίκο να δίνει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της Πρώτης Κυρίας που μιλάει στο τηλέφωνο με παιδιά και τα βοηθάει να εντοπίσουν που βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος θα τους φέρει τα δώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα