ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

Τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου θέλουν να παρακάμψουν στην Αθήνα και ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τους πιστωτές μας.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κάθε περίπτωση «τα ταμειακά διαθέσιμα υπό προϋποθέσεις μπορούν να καλύψουν και τον Αύγουστο» λένε πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Η αντίστροφη μέτρηση πάντως για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα,

έπειτα από 3 μήνες, ξεκίνησε.

Οι επικεφαλής της τρόικα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- πρόκειται να έρθουν μέσα στην εβδομάδα για να έχουν μια πρώτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Οικονομικών: Θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, τους στόχους που θέτει η νέα Κυβέρνηση, ποια θα είναι η βάση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, γενικότερα το πλαίσιο πάνω στο οποίο η Αθήνα θα ήθελε να κινηθεί από εδώ και πέρα.

Δεν πρόκειται να μείνουν στην Ελλάδα -ίσως και όχι παραπάνω από δύο 24ωρα- αφού οι κ.κ. Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ θα μεταβούν στην βάση τους προκειμένου να ενημερώσουν για τα όσα αποκόμισαν από τις συνομιλίες τους με τους έλληνες αξιωματούχους.

Η «κανονική» αποστολή της τρόικα αναμένεται αρχές και μέσα Ιουλίου και εκείνη πια είναι που θα αναλάβει το κρίσιμο έργο μιας πρώτης καταγραφής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, καθώς έχει να επισκεφτεί την χώρα μας από τον περασμένο Μάρτιο.

Θα χαράξει μία νέα γραμμή αφετηρίας, η οποία και θα καθορίσει το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης (σημαντικό ρόλο θα παίξει το γεγονός ότι η ύφεση στην εγχώρια οικονομία έχει ξεφύγει και δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί και πάνω από 6% στο τέλος του έτους) και θα περιγράφεται στην έκθεση που θα υποβληθεί στα αρμόδια όργανα..
Από την έκθεση της τρόικα θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.. Αλλά επειδή οι διαδικασίες θα τραβήξουν σε διάρκεια εγείρεται θέμα ταμειακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αυτά επαρκούν έως τα τέλη Ιουλίου και υπό προϋποθέσεις και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, εξετάζεται η δυνατότητα να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να χορηγηθεί στην Αθήνα έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την «ζημιάς» που προκάλεσαν στα κρατικά ταμεία οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτή την εβδομάδα πάντως, τα φώτα θα στραφούν στην Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ελλάδα θα θέσει συγκεκριμένα αιτήματα προκειμένου να ανασάνει η εγχώρια οικονομία.
Αυτά είναι η επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, η επίσπευση απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η εκταμίευση έως το Σεπτέμβριο 30 δισ. € για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη από τα ετήσια τοκοχρεολύσια.
Όπως είχε αποκαλύψει το matrix24 πριν από τις εκλογές, οι Βρυξέλλες ήταν διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις πάνω σε αυτούς τ

Keywords
Τυχαία Θέματα