Έκτακτος φόρος στους τόκους καταθέσεων στην Κύπρο

10:07 6/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε συνέντευξη του στην “The Wall Street Journal”, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στην συρρίκνωση του υπερμεγέθους τραπεζικού τομέα της Κύπρου κατά 20% στα επόμενα τρία μέχρι πέντε χρόνια, τάσσεται εναντίον της λήψης πιο ριζοσπαστικών μέτρων, όπως είναι το “κούρεμα” των καταθέσεων, για να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση οι κυπριακές τράπεζες, ενώ απευθύνει έκκληση για πιο πρωτότυπες λύσεις που

θα διατηρήσουν διαχειρίσιμο το μέγεθος της διάσωσης της χώρας.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης ότι τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η εφαρμογή και εποπτεία των μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος – ιδιαίτερα ο βαθμός που η Κύπρος είναι πρόθυμη να μοιραστεί πληροφορίες για τις τράπεζες της- και σχέδιο που θα καταστήσει το χρέος της Κύπρου βιώσιμο.

Ο Διοικητής της ΚΤ σημειώνει ότι η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο για την εφαρμογή του νόμου που αφορά το τραπεζικό απόρρητο.

“Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΚΤ της Κύπρου – η οποία έχει το νομικό δικαίωμα να εξετάζει πληροφορίες από τις τράπεζες – παραμένει ο φορέας που επιβλέπει τα μέτρα” σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, σημειώνει.

“Δεν θα δεχτούμε αξιολόγηση που δεν προστατεύει την εμπιστευτικότητα” για τους επενδυτές, προσθέτει.

Στη συνέντευξη του στην “The Wall Street Journal”, ο κ. Δημητριάδη απορρίπτει τόσο την ιδέα “κουρέματος” των καταθέσεων όσο και την εφαρμογή αναδρομικής φορολόγησης των καταθέσεων, πέρα των 100.000 ευρώ.

“Οτιδήποτε αναδρομικό σημαίνει εξαπάτηση των ανθρώπων”, σημειώνει.

Αντί αυτού, ο κ. Δημητριάδης προτείνει μια “έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο”.

“Η φορολόγηση 10% των εσόδων από τόκους, για παράδειγμα, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό ποσό εσόδων για την Κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, εκτιμώντας ότι αυτό θα επιφέρει έσοδα “μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο”.

Σημειώνει ότι η εισφορά θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για τρία χρόνια, που θα είναι το χρονικό πλαίσιο για διεθνή βοήθεια.

“Αυτό δεν είναι `κούρεμα`” και φόρος στις καταθέσεις, αναφέρει ο Διοικητής της ΚΤ, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό “θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και – σε αντίθεση με την εισαγωγή ενός φόρου – θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και σε μη κατοίκους Κύπρου».

Σύμφωνα με την “The Wall Street Journal”, το μέτρο θα μπορούσε να πλήξει ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που χρησιμοποίησε η Κύπρος για να αναπτύξει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Σημειώνει ότι οι καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων στην Κύπρο υπόκεινται επί του παρόντος σε φορολόγηση μεταξύ 10% και 15%, σε σύγκριση με 25% στη Γερμανία.

Ωστόσο, η “The Wall Street Journal” προσθέτει ότι αυτό το μέτρο θα καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες και τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 6 και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την “The Wall Street Journal”, ο κ. Δημητριάδης εμφανίστηκε πιο ανοικτός στην αύξηση των εσόδων, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, από το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αν οι ιδιωτικοποιήσεις θα κάνουν τη διαφορά για τη βιωσιμότητα του χρέους, “τότε θα δεσμευτούμε ξεκάθαρα” στην εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ποσοστό συμμετοχής της Κυβέρνησης στη Cyta θα πρέπει να είναι ψηλά στην λίστα.

Σε σχέση με τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι “η μείωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα είναι σίγουρα εφικτή» και σημειώνει ότι τα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνουν συγχώνευση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και “την πώληση ή την ενοποίηση θυγατρικών σε άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο”.

Τέλος, στη συνέντευξή του στην “The Wall Street Journal”, ο κ. Δημητριάδης καλεί την Κυβέρνηση να μην χάνει χρόνο και να συμφωνήσει με την “τρόικα” κατά την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα τέλη Μαρτίου.

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία της αγοράς», επισημαίνει.

Από το nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα