«Εκτός ευρώ σημαίνει ακραία φτώχεια»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Ο δρόμος εκτός ευρώ θα σήμαινε δραματικό σκηνικό ακραίας φτώχειας και γι’ αυτό θεωρούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, παρ’ όλες τις συγκυριακές δυσκολίες, καθοριστικής σημασίας, και δεν θέλουμε να τεθεί σε οποιοδήποτε “ρίσκο”», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, που έκρουσε ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωσκεπτικισμό

που αναπτύσσεται και «ενισχύεται από τον κάθε είδους δεξιό και αριστερό λαϊκισμό», όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε κάθε πρόταση για «εθνικές λύσεις», διαπιστώνοντας ότι «διαμορφώνεται ένα κλίμα που ενισχύει την αναζήτηση προστασίας σε μία παρωχημένη και αδιέξοδη εθνική περιχαράκωση και ευνοεί την ξενοφοβία και την άνοδο της άκρας δεξιάς». «Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σαφώς τοποθετημένη στη “διαπραγμάτευση εντός του ευρώ” εν γνώσει των δομικών προβλημάτων της και των πολιτικών διαφορών που έχουμε σε σχέση με αυτήν. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες της» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Ευρωπαϊκή ενοποίηση

Κατά τα λοιπά, στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με θέμα «Ποιος δρόμος για την Ευρώπη;», ο Φώτης Κουβέλης παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων, με κοινή συνισταμένη την ανάγκη περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η γερμανικής έμπνευσης συνταγή «πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία και μετά ανάπτυξη» έχει βρει τα όριά της. Η απάντηση οφείλει να συνδυάσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης». Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «πρωτίστως απαιτείται η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, η οποία πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής των συνθηκών στην Ευρώπη και όχι η λογική των «διαφορετικών ταχυτήτων» και της «μεταβλητής γεωμετρίας»», ενώ επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του ιστορικού προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, λέγοντας ότι «η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η απάντηση σε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς όρια και κανόνες». «Το ραγδαία εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον, δεν προσφέρεται για μοναχικές πορείες, ούτε για μικρούς – μοναχικούς εθνικούς καβαλάρηδες», συνέχισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα