ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Να γίνεται έλεγχος των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και να μη συμβάλλουν οι εταιρείες μετρήσεων στην λαθραία δημοσίευση σφυγμομετρήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής απαγόρευσης ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΔΕΑ, Σπύρο Ζαβιτσάνο και τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, Ηλία Νικολακόπουλο, ο υπεύθυνος του Τομέα Ερευνών και Δημοσκοπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ,

Κώστας Πουλάκης εκφράζει τις ανησυχίες του σχήματος σχετικά με τη δημοσίευση των μετρήσεων. Ο κ. Πουλάκης επισημαίνει την «ιδιαιτερότητα της πολιτικής περιόδου που διανύουμε» και σημειώνει ότι αυτή «προσελκύει το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον». «Επιπλέον, τα νέα δεδομένα του πολιτικού και εκλογικού ανταγωνισμού, η έντονη ρευστότητα και η οξυμμένη αντιπαράθεση, καθώς και το εθνικό και διεθνές περιβάλλον εντός του οποίου ο ανταγωνισμός αυτός διεξάγεται κατά την τρέχουσα περίοδο, καθιστούν ακόμα πιο καθοριστικό το ρόλο των δημοσιευόμενων δημοσκοπήσεων στη δημιουργία εντυπώσεων και στον επηρεασμό της συμπεριφοράς των εκλογέων», υπογραμμίζει επίσης ο υπεύθυνος της επιτροπής Δημοσκοπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Πουλάκης, λοιπόν, ζητεί από την Ελεγκτική των Δημοσκοπήσεων, αλλά και από το Δ.Σ. του ΣΕΔΕΑ «να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των πλήρων και πρωτογενών στοιχείων – αποτελεσμάτων όλων των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων που κατατίθενται στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και να βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα και πολιτικού κόμματος».

Επίσης, αν και τονίζει τη διαφωνία της Κουμουνδούρου με την απαγόρευση δημοσιοποίησης μετρήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο προ των εκλογών, παρόλα αυτά ο κ. Πουλάκης ζητεί από τους δημοσκόπους να συμβάλουν στην προστασία της αντικειμενικής και ανεπηρέαστης ενημέρωσης και κρίσης των εκλογέων από τη διαρροή, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ιστοσελίδες και ιστολόγια, φημολογούμενων δημοσκοπικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων πριν τη διεξαγωγή των εκλογών». «Από τη στιγμή που – κακώς – η απαγόρευση αυτή ισχύει και επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προ των εκλογών της 6ης Μαΐου γίναμε μάρτυρες απίστευτων διαρροών και ενός οργίου διαδικτυακής κυρίως αλλά και έντυπης φημολογίας για δήθεν δημοσκοπικά ευρήματα και είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε και τη δική σας παρέμβαση με όποιο τρόπο κρίνετε πιο πρόσφορο για την τήρηση της απαγόρευσης αυτής και την υπενθύμιση στους πολίτες ότι τυχόν διαδόσεις κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δεν ισχύουν», καταλήγει ο υπεύθυνος της Επιτροπής Ερευνών και Δημοσκοπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα