ΕΛΛΑΣ-ΣΥΡΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τους στενούς ναυτιλιακούς δεσμούς μεταξύ συριακών  και ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες στέλνουν στους Σύρους προτάσεις για πωλήσεις πλοίων αλλά και ευρύτερης συνεργασίας φανερώνουν πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Του Γιώργου Κιτσή

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν σταλεί μετά τις πρώτες ταραχές στη Συρία και ενώ το καθεστώς Άσαντ έχει αρχίσει τις επιχειρήσεις  «εκκαθάρισης» των ανταρτών.

Στα e-mail που βρίσκονται στη διάθεση του matrix24.gr περιλαμβάνονται προσφορές πώλησης 5 ελληνικών πλοίων οι

οποίες έλαβαν χώρα μέσα σε μόλις έναν μήνα – συγκεκριμένα από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2012. Οι συριακές επιχειρήσεις φαίνεται πως ήταν καλοί πελάτες των Ελλήνων καθώς το χρονικό διάστημα για τον συγκεκριμένο αριθμό προτάσεων θεωρείται μικρό.

Ανάμεσα στα πλοία περιλαμβάνεται επιβατηγό με 350 θέσεις επιβατών το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην προσφορά,  τους 15-17 κόμβους. Ωστόσο, υπάρχουν και προτάσεις για πώληση πιο νέων φέρι, όπως ένα που κατασκευάστηκε το 1993 διαθέτει ένα σαλόνι και είναι καταχωρημένο στο λιμάνι της Σάμου ή άλλο του 1998 που ανακαινίστηκε το 2006 και στα πλεονεκτήματά του αναφέρονται τα δύο σαλόνια καθώς και το γκαράζ που μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά ΙΧ ή/και φορτηγά οχήματα.

Ωστόσο, οι προσφορές δεν αφορούν μόνο επιβατηγά. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στις 11 Ιανουαρίου 2012 οι προτάσεις πώλησης αφορούν 2 φορτηγά μήκους άνω των 180 μέτρων που κατασκευάστηκαν το 1984 σε Ιαπωνία και Κίνα και μπορούν να φιλοξενήσουν φορτία βάρους από 46 έως 54 τόνους. Μάλιστα, το ένα βρισκόταν για επιδιορθώσεις στην Κίνα ενώ και το δεύτερο είχε κάποιες βλάβες που έπρεπε να φτιαχτούν.

Πέρα από τις προσφορές, υπήρχαν και προτάσεις συνεργασιών για την πρακτόρευση συριακών πλοίων από συνεργάτες ελληνικών ναυτιλιακών σε λιμάνια της Ασίας, όπως αυτό του Μπαγκλαντές.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν παραλήπτες και αποστολείς επιχειρηματίες στη Συρία καθώς και στελέχη του καθεστώτος Άσαντ και συριακών οργανισμών έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας ο ιστότοπος Wikileaks και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Keywords
Τυχαία Θέματα