«Εμείς δεν αυτοδιαλυόμαστε, εσείς κάντε ό,τι θέλετε»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Μανόλης Γλέζος κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρά τη διαφαινόμενη απόφαση του Συνεδρίου περί αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει στην απόφαση αυτή. «Τα άλογα που έσερναν το άρμα όλον αυτό τον καιρό και εσείς τα λέτε συνιστώσες, τώρα θέλουμε να τα σκοτώσουμε», κατήγγειλε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και, απευθυνόμενος στο προεδρείο του Συνεδρίου

και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Κάνε ό,τι θες εσύ, διαλύσου ή διασπάσου, πώς μπορείς όμως να αποφασίζεις για εμάς»; Παράλληλα, ο Μανόλης Γλέζος άφησε αιχμές και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και συγκρότησης των οργάνων του κόμματος. «Αν εσείς θέλετε μία φορά κόμμα των μελών, εμείς το ζητάμε χίλιες. Αλλά να το θεσμοθετήσουμε. Δεν πιστεύω να θέλει κανείς από εσάς εδώ να είναι χειροκροτητής», συνέχισε, ενώ πρότεινε «να είναι τουλάχιστον τριμερή και όχι μονοπρόσωπα όλα τα όργανα». «Δεν είναι κόμμα αρχηγικό,αλλά κόμμα συλλογικό», υπενθύμισε, ενώ ζήτησε «να σταματήσουν οι εισηγήσεις και τα κλεισίματα, δεν είμαστε χειροκροτητές». Παράλληλα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κατέθεσε την πρόταση «να τίθενται ερωτήματα από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργηθεί μία ειδική επιτροπή που θα τα συνθέτει και θα δίνει απαντήσεις». Αιτιολόγησε, μάλιστα, την πρότασή του, λέγοντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτό «θα εξασφαλίσουμε ότι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί την εξουσία ο λαός». Μάλιστα, πρότεινε να εφαρμόζεται η εναλλαγή για όλα τα όργανα, φέρνοντας το παράδειγμα του δημοτικού συνδυασμού στην Πάρο, του οποίου ηγείται ο ίδιος και… εναλλάσσονται τα πρόσωπα για τη θέση του ενός δημοτικού συμβούλου που εξέλεξε στις τελευταίες εκλογές.

Αιχμές

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Μανόλης Γλέζος άφησε αιχμές και κατά του Συνασπισμού, που αυτοδιαλύθηκε χθες, σημειώνοντας ότι «μοναχός του ο ΣΥΝ δεν είχε καταφέρει με το ένα ή το άλλο όνομά του αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πότε έμπαινε και πότε όχι στη Βουλή». Επανερχόμενος στην άρνησή του να αυτοδιαλύσει την συνιστώσα «Ενεργοί Πολίτες», της οποίας ηγείται, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να ανήκεις σε μία κίνηση από αυτές που τον ίδρυσαν», ενώ πέταξε το γάντι στην ηγεσία του κόμματος, καλώντας την «να ξεκαθαρίσει τί θα κάνει με εμάς που δεν δεχόμαστε να αυτοδιαλυθούμε». «Δε διαφωνούμε εμείς με αυτό που έχουμε ως τώρα, εσείς διαφωνείτε μαζί μας. Να μην καταστρέψουμε την ελπίδα του λαού μας, τί θα κάνετε με εμάς που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε, πρέπει να το ξεκαθαρίσετε», κατέληξε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, λέγοντας: «Εμείς ξεκαθαρίζουμε: να μην καταργηθεί το σχήμα που μας έφερε ως εδώ και να υπάρχει ενιαίος φορέας και όχι χωριστός. Εμείς ποτέ δεν είχαμε σημαιάκια και ποτέ δεν χειροκροτούσαμε κάποιον ανάλογα με το πού ανήκε, αλλά ανάλογα με αυτό που έλεγε».

Keywords
Τυχαία Θέματα