Έμφαση της ελληνικής προεδρίας στο μεταναστευτικό

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί, να υπογραμμιστεί και να γίνει απολύτως σαφής ο παράνομος χαρακτήρας της παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων από οποιονδήποτε στερείται ταξιδιωτικά έγγραφα ή σχετική άδεια.

Όπως είπε ο υπουργός, παρατηρείται στον διάλογο να χρησιμοποιείται πάρα πολλές φορές η έκφραση «παράτυπος μετανάστης» αντί για την έκφραση «παράνομος μετανάστης» και προσέθεσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαριστεί απολύτως ότι το να μπαίνει στην Ευρώπη κανείς χωρίς έγγραφα και άδεια παραμένει μια παράνομη πράξη».

Ο κ. Δένδιας τόνισε

ότι το δεύτερο θέμα στο οποίο η κυβέρνηση διατηρεί σαφή θέση είναι το δικαίωμα της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κράτους να περιορίζει το άτομο που εισέρχεται παράνομα στα σύνορά του.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την εθνική κυριαρχία χωρίς το δικαίωμα αυτό. Το λέω γιατί υπάρχουν απόψεις που ίσως μέσα στη χώρα που ίσως πρεσβεύουν το αντίθετο. Για μας αυτό δεν είναι σωστό και πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα αυτό ενυποθηκεύει την εθνική κυριαρχία», υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, έδωσε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την τελευταία ημέρα πριν ξεκινήσει η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ (Αύγουστος 2012) μπήκαν στη χώρα περίπου 400 άτομα, κάτι που αποτελούσε τη νόρμα εισόδου παράνομων μεταναστών. Κάθε μήνα, με βάση τα στοιχεία, έμπαιναν πάνω από 12.000 – 13.000 «παράνομοι μετανάστες».

Πλέον, όπως καταγράφεται, η εισροή από τον Έβρο είναι πέντε – δέκα άτομα την εβδομάδα και πολλές φορές κανένας. Ένα μικρό μέρος μετακινήθηκε στα νησιά του Αιγαίου, αυτό όμως δεν υπερβαίνει ποτέ το 20% των ροών που είχαμε από τον Έβρο, παρατήρησε ο υπουργός.

Επίσης, όπως ενημέρωσε, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 έγιναν 27.382 επιστροφές «παράνομων μεταναστών», ενώ το ίδιο διάστημα οι εισροές ήταν περίπου 12.000.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως μετά την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ σε ένα μεγάλο βαθμό συνεργάζεται με την Ελλάδα, αλλά – όπως είπε – αυτό είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα