Ένα μυθικό πλάσμα για Όσκαρ

07:40 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα μυθικά πλάσματα του Νότου (Beasts of the Southern Wild)

Του Μπεν Ζάιτλιν. Διάρκεια: 1 ώρα και 33 λεπτά. Με τους: Κουαβανζανέι Γουόλις, Ντουάιτ Χένρι.

Σε μία ξεχασμένη κοινότητα, σε ένα νησί κάπου στη Νέα Ορλεάνη, μακριά από τους κανόνες ή την επίβλεψη της στεριάς ζει ένα εξάχρονο κορίτσι στο όριο της ορφάνιας. Η μητέρα της έχει φύγει από καιρό, ο πατέρας της είναι ένας άγριος τύπος σε διαρκές ξεφάντωμα, κι εκείνη έχει αφεθεί στην τύχη της σε ένα απομονωμένο

περιβάλλον γεμάτο ημιάγρια ζώα… Όταν μια καταιγίδα σηκώνει τα νερά, ο μπαμπάς της αρρωσταίνει, και άγρια ζώα ξυπνούν από τους παγωμένους τάφους τους, η μικρή βλέπει τη φυσική τάξη όλων των αγαπημένων πραγμάτων γύρω της να καταρρέει. Απεγνωσμένη να αποκαταστήσει τη δομή του κόσμου της, να σώσει το σπίτι της και τον πατέρα της , αυτός η μικροσκοπική ηρωίδα πρέπει να μάθει πως να επιβιώσει από μια ασταμάτητη καταστροφή επικών διαστάσεων.

Μια λυρική ταινία ενηλικίωσης που περιέχει κάποιες από τις πιο δυνατές και ποιητικές σκηνές της χρονιάς. Η υποψήφια για Όσκαρ, 9χρονη πρωταγωνίστρια του φιλμ Κουβενζχανέ Γουόλις, η πιο μικρή υποψήφια ηθοποιός στην ιστορία των βραβείων της Ακαδημίας, ερμηνεύει σπαρακτικά τον ρόλο της και είναι σίγουρο ότι θα μπει βαθιά στις καρδιές των θεατών.

Πρόκειται για ένα μαγευτικό κινηματογραφικό δοκίμιο που επιχειρεί να ενώσει ένα ονειροφανταστικό κόσμο σχεδόν εκτός χρόνου, με εκείνο τον πραγματικά ιστορικό χρόνο που η επίσημη Αμερική προσπαθεί να κρύψει. Επί της ουσίας η ταινία καυτηριάζει την εκστρατεία αναγκαστικής εκκένωσης της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Katrina, ενώ παρασύρει το κοινό σε μια ακαταμάχητη δίνη με επικό φινάλε που συγκινεί αλλά ταυτόχρονα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Εξαιρετική.

Χίτσκοκ (Hitchcock)

Του Σάσα Τζερβάσι Διάρκεια: 1 ώρα και 38 λεπτά. Με τους: Άντονι Χόπκινς, Έλεν Μίρεν, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Ντάνι Χιούστον.

Η ταινία δεν είναι βιογραφική, αλλά περιγράφει τις μέρες του μετρ του σασπένς πριν και κατά τα γυρίσματα της αξέχαστης ταινίας του σκηνοθέτη «Ψυχώ». Αποκαλυπτική για τις μανίες και τις φαντασιώσεις του Χίτσκοκ, με πολλές κινηματογραφικές λεπτομέρειες για την οπτική του μεγάλου Άγγλου σκηνοθέτη και τις νευρώσεις του με τις ξανθές πρωταγωνίστριές του, τις φοβίες και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, τη μεγαλομανία, το περφεξιονισμό και τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Κατά άλλα το ντοκιμαντερίστικο στιλ κάνει τη ταινία περισσότερο επεξηγηματική παρά διαφωτιστική λες και η περιγραφή του εύθραυστου χαρακτήρα του Χιτς, προορίζεται μόνο στους πιστούς φαν του σκηνοθέτη. Αντιπροσωπευτικά τα σκηνικά και τα κοστούμια της εποχής του 60 κατορθώνουν να αναπαράξουν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα αμερικανικά studio την ίδια περίοδο. Μεγάλο ατού της ταινίας η εκπληκτική ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς και κυρίως της Έλεν Μίρεν που υποδύεται την τραγική φιγούρα της Άλμα Ρεβίλ, συζύγου του και συνεργάτιδάς του Χίτσκοκ, με κυρίαρχη επιρροή στο σκηνοθετικό του έργο.

Ο κυνηγημένος ( The expatriate)

Του Φίλιπ Στέλτσλ. Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά. Με τους: Άαρον Έκχαρτ, Όλγα Κιριλένκο.

Μετά το θάνατο της πρώην γυναίκας του, ένας πράκτορας της CIA εγκαταλείπει την καριέρα του ως και αποφασίζει παρέα με την 15χρονη κόρη του να μετακομίσει στην Ευρώπη για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Οι παλιοί σύνδεσμοι του στην CIA τον βοηθούν και βρίσκει δουλειά ως υπεύθυνος ασφαλείας μιας πολυεθνικής στο Βέλγιο. Όταν όμως ένα πρωί, πηγαίνει στο γραφείο του βρίσκει την εταιρία κλειστή, τους εργαζόμενους εξαφανισμένους και του στενούς του συνεργάτες δολοφονημένους. Έτσι ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό καθώς ένας επαγγελματίας δολοφόνος ψάχνει για να σκοτώσει αυτόν και την κόρη του η οποία δεν γνωρίζει το πραγματικό παρελθόν του πατέρα της.

Φουλ περιπέτεια, ανελέητη δράση, υπερπαραγωγή αλά Τζέισον Μπορν, αλλά σα να το έχουμε ξαναδεί το έργο αφού η ταινία μοιάζει σεναρικά σαν αντίγραφο της «Αρπαγής». Τα υπόλοιπα είναι προβλέψιμα κλισέ για τις αδίστακτες μυστικές υπηρεσίες που λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρίες δολοφόνων.

Φιλιά εις τα παιδιά

Του Βασίλη Λουλέ. Ντοκιμαντέρ. Διάρκεια: 1 ώρα και 55 λεπτά.

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος

Ο σκηνοθέτης -ερευνητής ακούει και καταγράφει με σεβασμό, ταπεινότητα και ανθρωπιά τις μαρτυρίες πέντε παιδιών που μεγάλωσαν απότομα και πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν. Με γυρίσματα στις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας αλλά και .στήριξη στο πλούσιο αρχειακό υλικό σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Ελλάδας. Συγκινητικό, πραγματικό , ιστορικό και πολυβραβευμένο.

Μη μου χαλάς τη μέρα (The Last Stand)

Του Κιμ Τζι-Γουν. Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά. Με τους: Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ, Φόρεστ Γουίτακερ Τζένεσις Ροντρίγκεζ, Τζέιμι Αλεξάντερ, Πίτερ Στορμάρε, Ροντρίγκο Σαντόρο, Χάρι Ντιν Στάντον.

Αν σας έλειψε και πεθυμήσατε τον Άρνι στη μεγάλη οθόνη, τότε βρισκόσαστε στο είδος σας. Ο Σβαρτζενέγκερ επιστρέφει υποδυόμενος ένα σερίφη, ο οποίος εγκαταλείπει τη μεγαλούπολη του Λος Άντζελες για να πατάξει το κακό στην πιο ήσυχη και γαλήνια συνοριακή πόλη των Η.Π.Α. Απέναντί του, ένας διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών, ο οποίος αποφασίζει να μετατρέψει μια απλή μεταγωγή φυλακισμένου σε κινηματογραφική απόδραση επικών διαστάσεων.

Όπως καταλαβαίνετε, αγνή και ανόθευτη δράση αλά παλαιά με γρήγορα αυτοκίνητα, καυτές γυναίκες, άγριες καταδιώξεις, επικές μάχες και κολασμένα πιστολίδια σε μια ξέφρενη ιστορία δράσης. Μα πάνω απ’ όλα ο Άρνι να βγαίνει αλώβητος, νικητής και τροπαιούχος, χωρίς κανείς να καταφέρει να του «χαλάσει τη μέρα!».

Keywords
Τυχαία Θέματα