Ενέργεια: προκλήσεις και ευκαιρίες σε ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο περιβάλλον

Η γεωγραφία της ζήτησης για πετρέλαιο αλλάζει. Η ανάπτυξη στην Ασία, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη Μέση Ανατολή έχει εκτοξεύσει τις ανάγκες για ενέργεια σε αυτές τις περιοχές, την ώρα που Ευρωζώνη και ΗΠΑ περιορίζουν την κατανάλωση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι, φέτος, ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα καταναλώσει περισσότερο πετρέλαιο

από ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ο ρόλος της Ασίας είναι καθοριστικός. Από εξαγωγέα μετατρέπεται σε καταναλωτή ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου του Καζακστάν, Ουζακμπέι Καραμπαλίν:
«Η ασιατική ήπειρος, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, αρχίζει όλο και περισσότερο να καταναλώνει πετρέλαιο. Στο μέλλον, θα παίζει κυρίαρχο ρόλο, αν λάβουμε υπόψη την αναμενόμενη ζήτηση από Κίνα και Ινδία. Με αυτά τα δεδομένα, το Καζακστάν αναγνωρίζει τη μεγάλη του ευθύνη προς τη διεθνή κοινότητα να εγγυηθεί σταθερή προμήθεια ενέργειας προς όλους τους εταίρους μας.»
Δεν αλλάζουν όμως μόνο τα δεδομένα στη ζήτηση. Αλλάζει και η προσφορά. Η εξάντληση των αποθεμάτων αναγκάζει τις εταιρείες να αναζητήσουν πετρέλαιο σε δυσπρόσιτα μέρη και σε πηγές που πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητες:
για παράδειγμα σε σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ, στην άμμο πετρελαίου στον Καναδά, στις παράκτιες περιοχές Βραζιλίας και Καζακστάν.
Στο Καζακστάν, μετά από 8 χρόνια καθυστερήσεων, το οικόπεδο Κασαγκάν στη Βόρεια Κασπία, άρχισε να δίνει παραγωγή.
Πρόκειται για το μεγαλύτερα παράκτια αποθέματα εκτός Μέσης Ανατολής.
Για να τα προσεγγίσει όμως η κοινοπραξία NCOC αναγκάστηκε να χτίσει όχι εξέδρες αλλά τεχνητά νησιά, πενταπλασιάζοντας το κόστος εξόρυξης, σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πάντως, ο Μισέλ Μπορέλ, της Total, που μετέχει στην κοινοπραξία, δηλώνει ικανοποιημένος
Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα