«ΕΝΕΣΗ» 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Την προσωρινή κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έως ότου οριστικοποιηθούν οιτ τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρία σε πριν από λίγο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή

τους βάση. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές.

Για την κάλυψη των ζημιών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεσμεύτηκε για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ με τις επιστολές που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στις διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται απο την πρώτη δόση ύψους 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση.
Με τα κεφάλαια αυτά οι παραπάνω τράπεζες εξασφαλίζουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% που τις καθιστά βιώσιμες και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.

Αναλυτικότερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ορίστηκαν:
– Οι σωρευτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου το Ταμείο να προκαταβάλει την εισφορά του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
– Η προκαταβαλλόμενη εισφορά (η οποία συνίσταται σε τίτλους του EFSF) κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που παρακολουθείται μέσω του Συστήματος Άυλων Τίτλων που τηρείται στην ΤτΕ.
– Ορίζεται ότι η θεσπιζόμενη διαδικασία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση της ΤτΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρ. Επιτροπής, της ΕΚΤ και του EFSF.
–Παρέχεται εξουσιοδότηση για τους ειδικότερους όρους των συμβάσεων προεγγραφής μεταξύ ΤΧΣ, ΕΤΧΣ (EFSF) και πιστωτικού ιδρύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα