Στα χέρια της δικαιοσύνης ο «Φίρερ»

Οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 7 βουλευτές και πάνω από 25 μέλη της Χρυσής Αύγής, με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της σύστασης παραστρατιωτικής εγκληματικής οργάνωσης. Μετά από κινητοποίηση της αντιτρομοκρατικής, υπό κράτηση τελούν οι βουλευτές Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γιερμενής και Νίκος

Μίχος, ενώ μόνο ο Χρήστος Παππάς διαφεύγει της σύλληψης. Ακόμη συνελήφθησαν ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γ.Πατέλης αλλά και δύο αστυνομικοί σε βάρος των οποίων προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία εμπλοκής τους στην οργάνωση, τα οποία προέκυψαν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, που κατέγραψαν οι αρχές. Οι συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση, μέχρι να απολογηθούν.

Στις 14.00 οι συλληφθέντες πέρασαν από τη διαδικασία δακτυλοσκόπησης, ενώ άγνωστο παραμένει αυτή τη στιγμή εάν οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν σήμερα. Οι συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση, μέχρι να απολογηθούν.

Δικηγόροι των συλληφθέντων δε θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, παρά μόνον ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τους πελάτες τους. Στις 15.30 απομακρύνθηκαν διακριτικά υποστηρικτές, μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που είχαν συγκεντρωθεί φώναζαν συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων έξω από τη ΓΑΔΑ από το πρωί.

Στην 16.15 η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του «Φίρερ», εξερχόμενη από το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α, δήλωσε ότι «Είμαι περήφανη για τον πατέρα μου, όπως θα όφειλε κάθε παιδί του οποίου ο πατέρας γίνεται θύμα πολιτικής δίωξης. Δεν μας τρομάζει τίποτα».

Το χρονικό της σύλληψης των βουλευτών

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής συνελήφθη λίγο πριν τις 9 σήμερα το πρωί. Οι αστυνομικές αρχές κινήθηκαν με άκρα μυστικότητα τις πρωινές ώρες, για να συλλάβουν το Νίκο Μιχαλολιάκο. Μόλις 3 άνθρωποι στην ελληνική αστυνομία γνώριζαν αναλυτικά την επιχείρηση σύλληψης των μελών της Χρυσής Αυγής. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που συνόδευαν τον προϊστάμενο της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του Μιχαλολιάκου, δεν γνώριζαν ποιον πρόκειται να συλλάβουν! Στο σπίτι του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 43.100 ευρώ, τρία μικρά και ένα κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και usb.

Ακολούθησε η σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού.

Ο Γιώργος Γερμενής, γνωστός με το ψευδώνυμο «Καιάδας», συνελήφθη λίγο πριν τις 11:00 προσερχόμενος από μόνος του στο κτίριο της ΓΑΔΑ. «Ξήλωσαν όλη την αστυνομία και την ΚΥΠ για να μας συλλάβουν» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα, το κατώφλι της ΓΑΔΑ, είχε περάσει ο βουλευτής Β΄Αθήνας, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δήλωσε: «Ντροπή τους. Ο κόσμος βλέπει. Ο κόσμος θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή, είτε ως ΧΑ, είτε ως άλλο όνομα».

Στις 2.50 παραδόθηκε αυτοβούλως ο καταζητούμενος βουλευτής Νίκος Μίχος.

Το εισαγγελικό πόρισμα

Περισσότεροι από 10 εισαγγελεις συμμετέχουν στις κατ’ οίκον έρευνες βουλευτών στελεχών και περιφερειακών μελών της ΧΑ.

Οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στο πόρισμα του εισαγγελέα, ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ ως υπαρχηγός ο Χρήστος Παππάς.

Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες προοιωνίζονται ραγδαίες, καθώς από τις άρσεις τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου, τις καταθέσεις θυμάτων επιθέσεων, αλλά και από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες –πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής–, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει συγκεντρώσει ισχυρά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πρόκειται για «δομημένη ομάδα με ιεραρχία» και στοιχειοθετείται το κακούργημα της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου κινείται με ταχείς ρυθμούς και σύντομα ο κ. Βουρλιώτης, αφού προηγηθεί η εξέταση υπόπτων, αναμένεται να συντάξει πόρισμα στο οποίο θα περιγράφονται τα «έργα και ημέρες» της οργάνωσης και θα αποδίδονται ευθύνες στους δράστες των επιθέσεων. Στο ίδιο πόρισμα εκτιμάται ότι θα καταγράφονται και τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εφόσον καταστούν κατηγορούμενοι για κακούργημα θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια της Βουλής.

Δηλώσεις Αθανασίου-Δένδια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου νωρίτερα μετέβησαν στο μέγαρο Μαξίμου, για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «εγώ και ο κ. Αθανασίου ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τα τελευταία γεγονότα. Η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας».

Την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της έρευνας επισήμανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέλη της Χρυσής Αυγής «νεοναζιστές» και τόνισε ότι «είναι κοινή πεποίθηση πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, διότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν πρέπει να διαιωνίζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα