Επιχείρηση «ελληνικός οικονομικός τίγρης»

08:19 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το μεγάλο «στοίχημα» βεβαίως αφορά στο 2014, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι «ψήνεται» από τώρα, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, την έναρξη των μαζικών αποκρατικοποιήσεων και φυσικά πριν τις γερμανικές εκλογές.

Κομισιόν, ΔΝΤ, η ίδια η Μέρκελ,

αμερικανικός Τύπος και πολλοί άλλοι μόνον καλά λόγια έχουν να πουν για την Αθήνα, ενόψει βεβαίως και της εξόρμησης του Πρωθυπουργού στην Κίνα και εφόσον έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλα ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με επενδυτές από αραβικές χώρες, Κινέζους και όχι μόνον…

Η προσδοκία είναι η Ελλάδα να μπει φουριόζα στην επόμενη χρονιά, με πρωτογενή πλεονάσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο και με ει δυνατόν ακόμη και ισοσκελισμένο το εμπορικό της ισοζύγιο, ένα κοκτέιλ ικανό εάν μπολιαστεί με νέο «κούρεμα» τους ελληνικού χρέους (από τον δημόσιο τομέα) να πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου εκρηκτικών ρυθμών ανάπτυξη για την χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ για ολόκληρη την Ευρώπη η Κομισιόν εκτιμά πως τα πράγματα θα είναι λίγο έως πολύ «μαύρα», βλέπει την Ελλάδα να πηγαίνει κόντρα στο «ρέμα»: Στις εαρινές της προβλέψεις εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για την Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη για την οποία οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω.

Έτσι, γίνεται λόγος για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013 (αντί 4,4% στην προηγούμενη έκθεση) και έλλειμμα στο 3,8% (αντί 4,6% του ΑΕΠ). Βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ανάκαμψη της οικονομίας κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Ζοφερές όμως οι εκτιμήσεις για την ανεργία η οποία θα διαμορφωθεί στο 27% φέτος και στο 26% το 2014 (αντί 25,7% προηγουμένως). Αντιθέτως, μαύρα είναι τα μαντάτα για την Ευρώπη, όπου η ύφεση προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου φέτος, ενώ τα ελλείμματα θα μειωθούν με βραδύτερο ρυθμό.

Για πρόοδο της Ελλάδας στην υπέρβαση μεγάλων προβλημάτων εν μέσω «πολύ σοβαρής και κοινωνικά επίπονης ύφεσης» μιλά και το ΔΝΤ στην έκθεση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ταμείου στην Ελλάδα. Παρά βεβαίως τις επισημάνσεις που κάνει για την φοροδιαφυγή, τιμές στην αγορά, και άλλα συνήθη «αγκάθια», επαναλαμβάνει το αίτημα για νέα μείωση του χρέος σημειώνοντας με έμφαση την «υπόσχεση» που έχουν δώσει οι ευρωπαίοι εταίροι προς την Ελλάδα.

Φειδωλή η γερμανίδα καγκελάριος στο ίδιο μήκος κύματος όμως εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, πως έχει κάνει πολλά για να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει η τρόικα.

Και φυσικά υπάρχει και ο αμερικανικός Τύπος και εν προκειμένω η WSJ: Βλέπει ως ενθαρρυντικά σημάδια τις «απολύσεις στο δημόσιο, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες». Και επισημαίνει: «εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (…), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές πάντως η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή».

Σε κάθε περίπτωση εάν το «μαγείρεμα» πετύχει θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες, καθώς εκείνο που εμφανίζεται ως δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα θα έχει μια οριακή αύξηση ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη σταθεροποίηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα