Επιχείρηση «γοητεία»

Με κοινό μέτωπο έναντι του Αλέξη Τσίπρα και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία αλλά και με κοινή επιχειρηματολογία με στόχο την ανάδειξη των θετικών πτυχών της συμφωνίας με την τρόικα πορεύονται οι τρεις της συγκυβέρνησης που, για πρώτη φορά, προέβησαν σε δηλώσεις για την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η τρικομματική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χθεσινή συμφωνία ως

ευκαιρία για να αλλάξει, κατά το δυνατόν, το κλίμα στην κοινωνία και να αποφύγει τον κίνδυνο μίας κοινωνικής έγκρισης. Έχοντας ως βασική θέση ότι νέα μέτρα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, έστω κι αν στην ανακοίνωση της τρόικας ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται οριστικά, οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επιχειρούν να βελτιώσουν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα: Είτε προβάλλοντας προσδοκίες για κούρεμα χρέους, νέες μειώσεις στη φορολογία (ΦΠΑ στην εστίαση), επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, είτε προβάλλοντας τις ανάσες που δίνει στα νοικοκυριά η νέα ρύθμιση οφειλών, οι διατάξεις για τα ενυπόθηκα δάνεια, τα προγράμματα απασχόλησης.

Έχοντας και οι τρεις διαβεί το Ρουβίκωνα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι ταυτίζονται πλέον πλήρως ως προς την πολιτική διαχείριση και τις βασικές τους οικονομικές επιλογές, γεγονός που τους εντάσσει εκ των πραγμάτων στο (ενιαίο) στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, τους αναγκάζει σε ενιαία πολεμική έναντι της Κουμουνδούρου.

Η χθεσινή πρωτοβουλία των τριών πολιτικών αρχηγών σηματοδοτεί και τη βούληση τους για ενεργότερη συμμετοχή των στελεχών τους στην πολιτική και επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης. Αυτό αφορά πρωτίστως το Μέγαρο Μαξίμου που διαπιστώνει ότι τα κορυφαία γαλάζια στελέχη λάμπουν δια της απουσίας και της σιωπής τους από την επικοινωνιακή αντιπαράθεση, αφήνοντας επί της ουσίας 4 – 5 στελέχη του κόμματος (με πρώτο τον Αδ. Γεωργιάδη) να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η προθυμία αρκετών κυβερνητικών και μη στελεχών να ενισχυθεί καθώς η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα επανέφερε στην ατζέντα σενάρια ανασχηματισμού. Και χθες πάντως κορυφαία στελέχη του Μαξίμου επέμεναν ότι τα σενάρια αυτά δεν έχουν βάση…

Keywords
Τυχαία Θέματα