Επιχείρηση προσέγγισης των «αντιμνημονιακών»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Φώτης Κουβέλης, εξάλλου, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του να επουλώσει το τραυματισμένο αριστερό προφίλ του κόμματός του και να θέσει τη ΔΗΜΑΡ εκ νέου σε τροχιά προσέγγισης με τους αριστερούς,αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους που έχασε λόγω της συμμετοχής της στην κυβέρνηση Σαμαρά.
«Η

Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο. Γιατί θέλει και επιδιώκει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και δημοκρατικής επαναθεμελίωσης» είπε ο Φώτης Κουβέλης στη Βουλή, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας. «Βλέποντας κανείς συνολικά την πορεία της χώρας, δεν μπορεί να εφησυχάζει. Σίγουρα αυτόν τον ένα χρόνο η χώρα σταθεροποιήθηκε. Η χρεοκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη αποτράπηκαν. Ήταν μια δύσκολη πορεία. Βγήκε όμως η χώρα από την κρίση; Ανάσανε η κοινωνία; Όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.

«Αλλαγή τώρα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχείρησε να καταδείξει μία στρατηγικού χαρακτήρα διαφορά του ιδίου και του κόμματός του από την ασκούμενη κυβερνητική στρατηγική: ότι, δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει πως αν ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, θα μπορέσει μετά να ζητήσει αλλαγή του προγράμματος, ενώ η Αγίου Κωνσταντίνου λέει το ακριβώς αντίθετο: ότι πρώτα πρέπει να διεκδικήσει η κυβέρνηση αλλαγές για να ανασάνει η οικονομία και να πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες επιτυχίας του Μνημονίου. Μάλιστα, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως «αποτυπώνεται η αποδοχή από την κυβέρνηση της λογικής ότι πρώτα θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα διεκδικήσουμε ελαφρύνσεις στο χρέος και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής». «Πιστεύουμε – και αυτό προσπαθήσαμε να δείξουμε όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση – ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί σε ασφαλή δρόμο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι «το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα