Επικίνδυνοι οι ρύποι των τζακιών για την υγεία

Οι πρώτες εκτιμήσεις της έρευνας δείχνουν ότι εκλύεται εκατονταπλάσιος αριθμός σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τα διάφορα υποκατάστατα ξύλων που καίγονται στο τζάκι, παρά από τη λειτουργία του καυστήρα.

«Χονδρικά, η συμμετοχή της οικιακής θέρμανσης στις εκπομπές και στη διαμόρφωση των μέσων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, κατά τη χειμερινή περίοδο εκτιμάται περί το 25%. Οι εκπομπές σωματιδίων από την καύση

(αποδεκτής ποιότητας) ξύλου είναι πάνω από 50 (ενεργειακό τζάκι) έως 100 φορές (τζάκι, ξυλόσομπα) μεγαλύτερος από αυτές του συμβατικού λέβητα πετρελαίου, με αποτέλεσμα η συμβολή των εστιών στερεών καυσίμων στις συνολικές εκπομπές να είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το πλήθος τους”, λέει ο χημικός μηχανικός, Δόκτωρ Δημήτρης Χατζηδάκης, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας, καθώς σχετίζονται τα αιωρούμενα σωματίδια με τις αυξημένες εισαγωγές σε πνευμονολογικές κλινικές, ενώ επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο στην αναστροφή του αρνητικού για το περιβάλλον κλίματος μπορεί να διαδραματίσουν η μείωση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα