ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΑΝ-ΚΙ-ΜΟΥΝ

16:10 3/6/2012 - Πηγή: Matrix24

«Ελπίζω ότι οι προτάσεις του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.


Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διευρυμένων διεθνών συνομιλιών για κάθε μελλοντική πράξη, που αποσκοπεί στον τερματισμό της κρίσης στη Συρία. Εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου για αύξηση του αριθμού των παρατηρητών και για ένα χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Άναν.

Της τήρηση των δεσμεύσεων του ΟΗΕ

υπεραμύνθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος τόνισε ότι: «Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των αθώων θυμάτων στη Συρία». Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για τυχόν νέο εμφύλιο στο Λίβανο, μετά την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του συριακού καθεστώτος χθες στην Τρίπολη, όπου σκοτώθηκαν οχτώ άνθρωποι και εικοσιένα τραυματίσθηκαν.

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι ελίσσεται, για να κερδίσει χρόνο και ότι αγνοεί το σχέδιο εξόδου από την κρίση του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Άναν. Πρόσθεσε δε ότι: «Το καθεστώς αποδέχθηκε όλες τις πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση της κρίσης, αλλά ποτέ δεν τις εφάρμοσε. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να κερδίσει χρόνο».

Παράλληλα, ο Σαούντ αλ-Φαϊσάλ υπογράμμισε ότι η έκθεση, που θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες ο Κόφι Άναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, ακρίβεια και διαφάνεια. Τέλος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει αυστηρή θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα