Επιμένει η Τρόικα σε πρόσθετα μέτρα για το 2014

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιόργκ Άσμουνσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αυτός που έθεσε με τις δηλώσεις του θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2014. Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, πήρε την «σκυτάλη» και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2014 είπε ότι «είναι πολύ νωρίς» να απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τελείωσε η αξιολόγηση. «Δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα, υπάρχουν

δημοσιονομικά θέματα» είπε, ενώ σημείωσε ότι του προκάλεσαν έκπληξη ορισμένα μεγέθη που άκουσε πριν το Eurogroup, αποστροφή που προφανώς αφορούσε τις δηλώσεις Ασμουνσεν που προηγήθηκαν, όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό που το προσδιόρισε στα 5 – 6 δισ. ευρώ.

Σε νέα ερώτηση για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και αν ο κ. Ασμουνσεν ξέρει περισσότερα απάντησε «ίσως» και επανέλαβε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν.

Ανάλογη θέση κράτησε και ο Ολι Ρεν, ο οποίος για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα. «Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα», είπε. «Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από την Αθήνα».

Στην αντίπερα όχθη, ο Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε πλήρη άρνηση της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού για την επόμενη χρονιά: Όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει δημοσιονομικό κενό. Όλοι το παραδέχονται κι αυτό είπε ο Ολι Ρεν μέσα στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκμηδενίσει τόσο το πρωτογενές της έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

Με τον επικεφαλής του Eurogroup, να δηλώνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας θα τεθούν επί τάπητος το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ο Γιάννης Στουρνάρας προσδιόρισε το κενό γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και περίπουστα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016).

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ωστόσο πως η Ελλάδα «αγωνίζεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα» και πως η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση του Νοεμβρίου να προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης του χρέους, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέληση στην Ευρώπη για κούρεμα και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. «Το κούρεμα δεν είναι μια από τις λύσεις». Δεν απάντησε, πάντως, για το θέμα του roll over ομολόγων. Τη συγκεκριμένη επιλογή, τουλάχιστον για το ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ έχει αποκλείσει τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Γ. Ασμουνσεν.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Για τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τα milestones για τη δόση του 1 δισ. την οποία ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα