Επιπλέον μέτρα και νέα αγκάθια από την Τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσο εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα όπως αυτά έχουν προβλέπονται στο μνημόνιο. Τα στελέχη της τρόικας κάνουν λόγω για περαιτέρω έλεγχο στα δημοσιονομικά μεγέθη ενώ ασκούν κριτική για την αδυναμία των ΟΤΑ να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα τρίτο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

δεν έχει δώσει ακόμα προϋπολογισμούς. Την στιγμή η τρόικα προβλέπει ( με βάσει τα υπάρχοντα στοιχεία) ότι θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2013 ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό απαντά στις αιτιάσεις των πιστωτών μας ότι η υστέρηση στα ταμεία θα είναι πολύ μικρότερη, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει προβλεφθεί «μαξιλάρι» στο σκέλος των δαπανών που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επίσης, προέκυψε θέμα για τον τρόπο που θα γίνει η διάθεση της τρίτης δόσης των 6 δισ. ευρώ (4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Η δόση αυτή, θα διατεθεί με τον τρόπο που εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά. Δηλαδή, σε υποδόσεις και με την εκπλήρωση μέτρων που θα χαρακτηρίζονται ως «διαρθρωτικά ορόσημα». Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα αυτά και τα ποσά των αποδόσεων.

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ τα συναρμόδια υπουργεία εξέταζαν και ενδεχόμενη ρύθμιση οφειλών για τους ΟΤΑ. Το θέμα αναμένεται να λυθεί σήμερα στη συνάντηση που έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα