Έρχεται μείωση συντάξεων και μισθών

10:25 1/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο ερχομός της τρόικας συμπίπτει με τη διαπίστωση ότι τα ταμεία οδηγούνται και φέτος, παρά της σημαντικές μειώσεις των συντάξεων αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ. Κατά τις εκτιμήσεις των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Δεν είναι λίγοι, όσοι υποστηρίζουν ότι από το φθινόπωρο κιόλας θα επιβληθεί νέο κούρεμα στις συντάξεις, τουλάχιστον

κατά 10%, ενώ μεγαλύτερες αναμένονται οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, όπου το υπουργείο έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.
Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2014, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ – τράπεζες) που αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική μείωση των παροχών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα φθάνουν μόλις τα 5.500 ευρώ.

Στα εργασιακά, εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του Βασικού μισθού, που θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό με μια απλή υπουργική απόφαση (εφόσον περάσει η πρόταση της Τρόικας και όχι του υπουργείου που επιμένει στην αλλαγή με νόμο). Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί, τουλάχιστον μέχρι το 2017. Βέβαια, από την πλάγια οδό, μέσω προγραμμάτων και δράσεων για την ανεργία των νέων, δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση των αποδοχών.
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και για την παρέμβαση υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας με την οποία εγείρεται θέμα κατάργησης της 5ημερης εβδομαδιαίας εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν απηχεί τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας.

Προσωπικές απόψεις εμφανίστηκε να εκφράζει και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μπόμπ Τράα, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ευκολία στις απολύσεις.
Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους και βρίσκονται σε αναδιάρθρωση πιέζουν για αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων, από 5% σε 10%, ενώ η Τρόικα έχει ζητήσει κατά διαστήματα, και εφαρμογή του lock out, της δυνατότητας της ανταπεργίας δηλαδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα