Έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα

14:57 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ομάδα Χιλιανών και ξένων ιατροδικαστών θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων από το λείψανο του Νερούδα, υπό την επίβλεψη του δικαστή Μάριο Καρόσα, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Ο Νερούδα, πέθανε από την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη από τον οποίο έπασχε, την 23η Σεπτεμβρίου 1973, δώδεκα ημέρες μετά την επιβολή της στρατιωτικής χούντας του Πινοτσέτ. Ήταν επιστήθιος φίλος του ανατραπέντα σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ο΄τι τον δολοφόνησε το καθεστώς, προκειμένου να μη γίνει σύμβολο των αντιφρονούντων.

Ο Μανουέλ Αράγια, που είχε

οριστεί τότε από το κομμουνιστικό κόμμα της Χιλής οδηγός και προσωπικός βοηθός του ποιητή, εμφανίζεται βέβαιος ότι δολοφονήθηκε. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο, Νερούδα πέθανε μερικές ώρες αφού του έγινε μια μυστηριώδης ένεση στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο, όπου νοσηλευόταν.

Η δικαιοσύνη της Χιλής άρχισε το τελευταίο διάστημα να επανεξετάζει τις συνθήκες του θανάτου προσωπικοτήτων επί των ημερών της χούντας. Τον Μάιο του 2012, είχε προχωρήσει στην εκταφή της σορού του Αλιέντε για να καθοριστεί εάν είχε πράγματι αυτοκτονήσει ή εάν είχε δολοφονηθεί από τους πραξικοπηματίες. Τελικά οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε αυτοκτονήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα