Εργαστηριακή μετάλλαξη του ιού των πτηνών

12:32 8/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Στη σκιά της χθεσινής αποκάλυψης, ότι κατά πάσα πιθανότητα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του μεταλλαγμένου ιού των πτηνών Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο, νέα δεδομένα δημιουργεί σήμερα η απόφαση ομάδα επιστημόνων πως είναι αποφασισμένοι να μεταλλάξουν τον ιό στην απόλυτη μορφή του, ώστε να διερευνηθεί ο βαθμός επικινδυνότητας εξέλιξης μιας μελλοντικής πανδημίας , εξαιτίας του. Μέλημα των επιστημόνων είναι με άλλα λόγια να διαπιστώσουν πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός, καθώς και το πόσο εύκολα θα μεταφέρεται από άνθρωπο

σε άνθρωπο στην τελική μορφή του. Στόχος των επιστημόνων είναι, όπως διατείνονται, να προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων για την εξουδετέρωση του ιού στην «απόλυτη μορφή» του. Γι αυτό τον λόγο θέλουν μέσω εργαστηριακών πειραμάτων να τον «ενισχύσουν», πριν αυτό συμβεί από την ίδια την φύση.

Ο επικεφαλής της περί ης ο λόγος επιστημονικής ομάδας, Ολλανδός Ρον Φουσιέ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές πως ο ιός Η7Ν9 διαθέτει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των πανδημικών ιών, αλλά ακόμα του λείπουν ένα-δύο από αυτά που έχουμε δει σε πανδημικούς ιούς τον προηγούμενο αιώνα. Συνεπώς το πιο λογικό βήμα είναι να δημιουργήσουμε εμείς πρώτοι αυτές τις μεταλλάξεις που λείπουν».

Ήδη παρ όλες τις διαβεβαιώσεις των ερευνητών πως οι εργαστηριακές εργασίες θα γίνουν σε εργαστήρια με τα υψηλότερα μέτρα βιοασφαλείας, δεν είναι λίγοι που φοβούνται πως το πείραμα ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα είτε με τη μορφή ενός λάθους είτε με τη διευκόλυνση της βιο-τρομοκρατίας, αν πέσει σε λάθος χέρια. Μεγάλη ομάδα της επιστημονικής κοινότητας ζητούν τον τερματισμό των σχεδίων της ομάδας του Φουσιέ, αποκαλώντας το σχετικό εγχείρημα «μια ανεύθυνη έρευνα». Άλλωστε όπως σημειώνουν η γρίπη του Η7Ν9 οδεύει πως ύφεση, μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πέσει δραματικά, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει το λουκέτο της αγοράς πουλερικών στην Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει προς το παρών κατάλληλο εμβόλιο για τον Η7Ν9, με τον ιό να δείχνει σημάδια αντίστασης στο Tamiflu, το οποίο καταπολεμούσε παλαιότερες μορφές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα