Εργαζόμενοι στους δήμους, η επόμενη φουρνιά διαθεσίμων

09:33 7/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι περίπου 90.000 εργαζόμενοι των δήμων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική δεξαμενή για τους επόμενους 12.500 διαθεσίμους, που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους.

Οι δήμοι, σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υπηρεσιών τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου,

σύμφωνα και με τα κριτήρια υπαγωγής στη διαθεσιμότητα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, το 74% είναι χαμηλών προσόντων - πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - οι οποίοι λαμβάνουν μικρότερη μοριοδότηση.

Στο σύνολο του προσωπικού των δήμων μόλις το 3,84% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, το 0,15% έχει διδακτορικό και το 0,07% είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, προσόντα δηλαδή για τα οποία δίνονται πολλά μόρια

Δεν συνεπάγεται, βέβαια, ότι το σύνολο των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων θα απομακρυνθεί, καθώς υπάρχει η περίπτωση να γίνουν ενδοδημοτικές μετακινήσεις.

Οι εντολές του οδηγού αξιολόγησης

Μεταξύ των ενδεικτικών προτάσεων αναδιοργάνωσης που περιλαμβάνει ο οδηγός για την αξιολόγηση των δομών των δήμων αναφέρονται, για παράδειγμα:

- Συγχώνευση δύο ή περισσότερων οργανικών μονάδων που ασκούν συναφείς αρμοδιότητες

- Κατάργηση δομών που λειτουργούν εκτός δήμου (π.χ. σε κάποιο νομικό πρόσωπό του) και μεταφορά της αρμοδιότητας στις κεντρικές υπηρεσίες

- Μείωση μεγέθους ή κατάργηση οργανικών μονάδων που δεν ασκούν βασικές πολιτικές και μεταφορά του προσωπικού σε άλλες κρίσιμες μονάδες

- Εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού

- Αρση όλων των αποσπάσεων και μεταφορά των αποσπασμένων στον δήμο

- Περιορισμός των θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα